Wetenschap - 18 november 2014

In dialoog met ‘dieetgoeroe’ Dr. Frank

3

Het dieetboek dat Dr. Frank uitbracht in 2011 kreeg pittige kritiek vanuit Wageningen Universiteit. Gisteren was hij in Wageningen om de dialoog aan te gaan, en zijn nieuwste boek te overhandigen aan collegevoorzitter Fresco.

Het bezoek van Frank van Berkum is een van de eerste Wageningen Dialogues. Hiermee wil Wageningen UR in gesprek gaan met de buitenwereld over maatschappelijk relevant thema’s. ‘Luisteren is hierbij heel belangrijk,’ zei collegevoorzitter Fresco die de avond aan elkaar praatte.

De bijeenkomst draaide om Van Berkums nieuwste boek, Het hongerige brein, over obesitas. De internist stelt dat mensen met vetzucht te vaak horen dat ze meer moeten bewegen en minder eten. Volgens Van Berkum is dit echter een doel en geen middel. Mensen moeten juist de gereedschappen krijgen dit moeilijke doel te bereiken.

In 2011 claimde Van Berkum dat zijn boek Gezond slank met Dr. Frank een dieet bevatte dat makkelijk vol te houden was zonder hongergevoel. De methode kreeg flinke kritiek, onder andere van de Wageningse hoogleraar Humane voeding Frans Kok. Hij zag slechts de volgende dieetgoeroe die een crashdieet verkocht zonder wetenschappelijke onderbouwing.

Er moet meer aandacht komen voor de achterliggende factoren van obesitas
Stephan Peters

In gebouw Orion was weinig te merken van kritiek of zelfs een debat. Het publiek luisterde en stelde beleefde vragen. Gastspreker Stephan Peters van het Voedingscentrum vond het zelfs ‘een excellent boek’, dat gedrags- en voedingsleer samenbrengt. En dat is hoogste tijd. ‘Er moet meer aandacht komen voor de achterliggende factoren van obesitas, zoals de obesogene samenleving, waarbij kinderen die net een hartoperatie hebben ondergaan een kidsbox aangeboden krijgen met friet en kroketten.’

Ook Sander Kersten, hoogleraar Voeding, metabolisme en genomics, vindt het tijd dat allerlei vakgebieden gaan samenwerken rondom obesitas. ‘Wetenschappers zijn goed in het identificeren van problemen en oorzaken, maar niet in oplossingen.’ Kersten denkt dat het tijdperk van simpele oplossingen voorbij. In de toekomst krijgt iedere persoon een op maat gemaakte behandeling.

Pas bij de borrel achteraf bleek er toch wel weerstand te bestaan tegen dit betoog. Hoewel de sprekers benadrukten geen obese mensen te willen stigmatiseren is dat precies wat ze doen, vindt Lenneke Vaandrager, universitair hoofddocent Gezondheid en maatschappij. ‘Dit zijn geen domme mensen. Alle kennis is aanwezig, en nu gaan wij ze vertellen wat ze moeten doe. Ik vind het tenenkrommend.’

Foto: Guy Ackermans

Re:acties 3

 • Lenneke Vaandrager

  Mensen met overgewicht weten best wel dat ze door minder te eten en meer te bewegen kunnen afvallen. Maar moet dat centraal staan? Misschien moeten we mensen met overgewicht eerst meer gaan zien als gewone mensen met eigen ambities ipv dikkerds die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn en roken, zoals dr Frank benadrukte. Dat vind ik behoorlijk stigmatiserend.

  Reageer
 • Annemiek

  Ik weet niet hoe Lenneke Vaandrager het precies bedoelt, maar als ze het bedoelt als in "Waarom zouden we die mensen helpen, als ze in principe toegang hebben tot alle kennis die ze nodig hebben?" dan ben ik het niet met haar eens.

  Als het zo makkelijk was, waren er dan obese mensen? Bovendien is er zo veel informatie beschikbaar dat ze waarschijnlijk door de bomen het bos niet zien en geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Ik vind dat ze obese mensen kans verdienen en als wij hen daarbij kunnen helpen dan vind ik dat wij dan moeten doen.

  Reageer
 • raadsel

  Die laatste zin is mij een raadsel. Wat vindt Lenneke Vaandrager nu precies?

  Reageer

Re:ageer