Organisatie - 18 augustus 2011

In de collegezaal tref je steeds meer studentes

Diploma halen. Check. Inschrijven voor opleiding. Check. Kamer regelen. Check. Kortom, je bent klaar voor het studentenleven. Maar wie tref je straks in de college-zaal? Als je een vrouw zoekt had je Dierwetenschappen moeten kiezen. En al zou je willen, bij de master Meteorologie kún je niet eens meer Nederlands praten.

RES0601cover.jpg

tekst: Linda van der Nat / illustratie: Kito
 Ben je op zoek naar een leuke meid, dan heb je een goede beslissing gemaakt als je hebt gekozen voor de opleiding Dierwetenschappen. In oktober 2010 telde die opleiding maar liefst 111 vrouwelijke eerstejaars, op 22 mannen. Voeding en gezondheid staat op een tweede plek met 105 nieuwe dames, liefkozend 'voedingsmiepjes' genoemd. Voeding en Gezondheid is sowieso een vrouwelijke opleiding; maar liefst 89 procent van de studenten is vrouw. Een slechte zet voor de vrouwenjacht is Agrotechnologie. Die opleiding telde in 2010 om precies te zijn nul vrouwelijke eerstejaars. In totaal is 7 procent van die bacheloropleiding een vrouw.
Jachtterrein
Vrouwelijke studenten hebben een wat breder jachtterrein. Op Toegepaste communicatie (4) en Gezondheid en maatschappij (4) na, is het mannelijk geslacht overal redelijk tot goed vertegenwoordigd. Biologie en  Bodem, water en atmosfeer tellen de meeste mannen (respectievelijk 63 en 43).
Het percentage vrouwen op de Wageningen Universiteit neemt sinds 2006 toe. Van de eerstejaars van vorig jaar was meer dan de helft vrouw, zowel bij de bachelors (bijna 58 procent) als bij de masters (ruim 60 procent).
Ni hao
Wageningen is de meest internationale universiteit van Nederland. Maastricht telt weliswaar het grootste aantal buitenlandse studenten, maar in Wageningen is de diversiteit groter. De studenten aan Wageningen Universiteit komen uit maar liefst 105 verschillende landen. De belangrijkste herkomstlanden van de buitenlandse studenten zijn China, Indonesi├ź en Duitsland.
Vorig jaar kwamen 769 internationale en 1792 Nederlandse studenten naar de universiteit, 30 procent van de instroom is dus internationaal. De bachelorstudenten blijven meestal vijf jaar. De masterstudenten doorgaans twee.
Maar ook de hogescholen hebben een internationaal tintje. In Velp waren er afgelopen jaar 22 buitenlandse studenten. In Leeuwarden liepen er 111 rond, vooral Duitsers. Bij VHL Wageningen hebben zich voor komend studiejaar inmiddels 83 buitenlandse studenten aangemeld.
Niet geïnteresseerd in internationale vriendschappen? Als bachelorstudent Gezondheid en maatschappij, Plantenwetenschappen of Agrotechnologie, zul je geen buitenlander tegen komen in de collegezaal. Het zal je bij een masteropleiding echter niet lukken om buitenlandse studenten te ontwijken. Er is geen enkele masteropleiding zonder eerstejaars internationale student.
Sterker nog, bij de meeste masteropleidingen zijn Nederlandse studenten in de minderheid. Zo telde de master van Plantwetenschappen vorig jaar 57 nieuwe studenten, waarvan er slechts 5 Nederlands zijn. Tussen de nieuwe masterstudenten Meteorologie en Luchtkwaliteit zit zelfs helemaal geen Nederlander.

Bronnen: Educatiemonitor 2010, Jaarverslag 2010
Diermanagement is de grootste
De Wageningse universiteit telde in 2010/2011 in totaal zo'n zevenduizend studenten, waarvan vierduizend op hogeschool  Van Hall Larenstein. Er zijn 20 bacheloropleidingen en 33 masteropleidingen. Vorig jaar begonnen 1.075 studenten aan een bacheloropleiding en 1.486 studenten aan een masteropleiding (Educatiemonitor 2010). De drie grootste opleidingen zijn Diermanagement in Leeuwarden, Biologie (universiteit) en Voeding en Gezondheid (universiteit). De meest lege collegezaal vind je bij Biologische Productiewetenschappen: drie studenten voor de hele opleiding.