Nieuws - 27 augustus 2009

In alle rust

Eenmaal in je graf is er tijd zat om na te denken. Maar waarom zou je daar op wachten, vindt de Nijmeegse studentenpastor John Hacking. In de tuin van zijn studentenkerk ligt vanaf half september een vers anderhalve meter diep graf klaar. Voor studenten, om een half uurtje na te denken over de kwaliteit van het leven. Nu het nog kan.

Liefst een getrouwde man 
Alleenstaande studentes kiezen liever een man die al bezet is. Tenminste die van de State University in Stillwater (VS), blijkt uit onderzoek. Een kwestie van op safe spelen, denken de onderzoekers. Een man met relatie kan en wil zich kennelijk binden. Het kan natuurlijk ook ongezonde competitiedrang zijn. Heeft iemand een kinderzitje te leen?
Oudere jongere
Hij gedroeg zich als een echte student: bier zuipen, en in z'n blote kont staan. Hij' is Jan Moors (63), aankomend student psychologie in Nijmegen, die ook de introductieperiode doorliep. 'Ik word door de groep geaccepteerd zoals ik ben. Ik heb het enorm naar mijn zin', aldus de gepensioneerde bioloog in Voxlog. Moors wordt omschreven als een jonge kerel met een masker op. Zelf noemt hij zijn geheugen 'niet meer zo goed als 45 jaar geleden'.
Taart om af te vallen
Een plaatje van een enorme, smeuïge, zoete Schwarzwälder Kirschtorte terwijl je op dieet bent. Het klinkt als een marteling, maar volgens onderzoek van de Universiteit Utrecht maakt zo'n plaatje alleen maar vastberadener. Het lijkt dus een goed idee om plaatjes van lekker eten op je koelkast te plakken, maar het werkt alleen bij vrouwen die al op dieet zijn.
Vergader met bloemen
Verrassend onderzoek naar de effecten van bloemen. Die blijken ongemerkt een positieve invloed te hebben op vergaderingen: Negatieve gevoelens en gedachten verdwijnen naar de achtergrond. Onderzoekers van onze universiteit deden onderzoek in opdracht van het Productschap Tuinbouw. Desondanks concludeerden ze ook dat bloemen die te sterk geuren voor afleiding of zelfs irritatie kunnen zorgen.
Meer vet, minder hersens
Oudere Amerikanen met overgewicht hebben acht procent minder hersenen dan slankere leeftijdgenoten. Hun hersenen lijken daarmee zestien jaar ouder dan ze in werkelijkheid zijn, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië. Volgens hen zijn de extra kilo's de oorzaak van de hersenkrimp. Andersom kan natuurlijk ook: dat kleinere hersens aanzetten tot vetzucht. Dom maakt dik, of van dik word je dom. / Roelof Kleis en Nicolette Meerstadt