Nieuws - 21 juni 2012

In Vena Verbum

Wat? Kunstenaars en wetenschappers scheppen kunstwerken die genomics een gezicht geven. Waar? Museum Naturalis in Leiden. Wanneer? Vanaf 8 juni 2012 tot 6 januari 2013. Hoeveel? 11 Euro.

28-cult-0621.jpg
Een kookboek uit de toekomst, een urinedagboek en een 'schilderij' met korstmossen. Ontwerpers en onderzoekers laten zich helemaal gaan in museum Naturalis. Hun werken moeten op een speelse manier tonen wat er allemaal onder de paraplu genomics schuilt. Met een Wagenings tintje. Geassisteerd door glastuinbouw-onderzoekers Henk Jalink en Rob van der Schoor bedacht ontwerper Tiddo Bakker In Vena Verbum. Een draaiende, ijzeren constructie met in het hart een plantje. De plant krijgt telkens andere lichtomstandigheden en metingen van plantenactiviteit sturen de bewegingen.
Volgens Bakker is het een symbiose tussen technologie en natuur, 'waarbij de mens een beter inzicht krijgt in zijn omgeving'. Voor de niet-po√ętische geesten is online te bekijken hoe een en ander praktisch tot stand kwam. Als je er trouwens toch bent: Vergeet niet te genieten van de rest van de schitterende collectie fossielen, dieren en andere natuurpracht.