Organisatie - 1 januari 1970

‘In Griekenland is yoghurt gewoon yoghurt’

Vijftig bachelorstudenten uit 21 verschillende Europese landen waren vorige week in Wageningen te gast voor de Europese zuivelweek. Ze vergaapten zich aan het Nederlandse zuivelaanbod, en ze bedachten zelf nieuwe zuivelproducten zoals de Golden drinks.

De studenten waren in Wageningen op uitnodiging van de International dairy school (IDS). Dit instituut is een initiatief van Wageningen Universiteit en de Nederlandse zuivelorganisatie (NZO) en ondersteunt onder andere de masteropleiding Dairy science and technology. De bachelorstudenten waren geselecteerd met de opleiding in het achterhoofd.
Ter afsluiting van de week presenteerden de studenten zuivelinnovaties, die ze gedurende de week in groepjes hadden bedacht. De aanwezige experts toonden zich onder de indruk van het resultaat. Jurylid dr. Ger Willems van Friesland foods: ‘De studenten hadden ook goed nagedacht over het verpakkingsconcept. Je moet mensen toch eerst zo gek krijgen dat ze het product kopen.’
Winnaar was het team Golden drinks. Zij bedachten melk met smaakstoffen die door schudden met de melk vermengd worden. De drankjes waren zo verpakt dat ze samen de vijf Olympische ringen vormden en op de bodem zat een puzzel. De tweede prijs ging naar de ‘Cheese candle’, een kaars die er tijdens het branden voor zorgt dat de kaas eromheen smelt en zo terechtkomt op de onderliggende crackers.
Ook de studenten waren enthousiast over de week. De Griekse studente Christina Matrozou was onder de indruk van de Nederlandse zuivelproducten. ‘In Griekenland is yoghurt nog gewoon yoghurt.’ Of ze naar Wageningen komt voor een masteropleiding hangt er nog vanaf. ‘Als mijn cijfergemiddelde hoog genoeg is kom ik.’ / JH