Organisatie - 1 januari 1970

‘In 2007 staan we op Lowlands’

Het is een combinatie van donkere wave en weemoedige stonerrock: ‘stonerwave’. De Wageningse band Ugly Primates From Hell mixt deze nieuwe muziekstroming met een beetje rock-‘n-roll. Het leverde de muzikanten de publieksprijs op tijdens de voorronde van Kabaal am Gemaal, een onderdeel van het Wageningse bevrijdingsfestival.

‘Halverwege het eerste nummer gingen de bezoekers al uit hun dak’, vertelt biologiestudent Andre. Hij is de gitarist van de band. Samen met drummer Yoran, bassist Eef en zanger Kars zit hij aan een tafel in de grote zaal van Unitas.
Het goede optreden tijdens de voorronde werd beloond met een podiumplaats op Kabaal am Gemaal, de plek waar op 5 mei ‘de betere gitaarherrie’ te beluisteren is. ‘Het is een enorme buitenkans daar nu al te mogen staan’, zegt kunstacademiestudent Kars. Het optreden was slechts hun tweede podiumervaring. De band bestaat nog maar een half jaar. ‘We kwamen afgelopen zomer eens samen om te jammen. Dat sloot gelijk goed aan’, vertelt Yoran, student landschapsarchitectuur.
Hoewel de naam en de donkere uitstraling van stonerwave anders doet vermoeden, zeggen de muzikanten zelf best ‘aardig en lief’ te zijn. Het is volgens hen hun enthousiasme dat heeft geleid tot de overwinning. ‘We zijn vrolijk en blij. Niet qua muziekstijl, maar wel in wie we zijn’, zegt Kars.
Ze repeteren in het WagBan-hok op de eerste verdieping van Unitas. Binnen zijn oordopjes onmisbaar. Dikke deuren en van eierdopjesschuim geïmproviseerde geluidswanden voorkomen dat de stonerwave de vier muren passeert.
Terwijl de rest de muziekinstrumenten stemt, oefent Kars zijn stem door hoog en laag te hummen. Hij schrijft ook de teksten. ‘Ik wil een verhaal vertellen over de wereld, de politiek en de maatschappij. Mijn eigen levensomgeving dik ik graag wat aan. Ik ben niet vies van wat drama.’
Bassist Eef is de enige niet-student van de band. Behalve in Ugly Primates speelt hij in nog drie andere Wageningse bands. Met zijn podiumervaring weet hij hoe moeilijk het is om door te breken. Toch heeft de band de lat hoog gelegd met het doel in 2007 op Lowlands te staan. ‘Dat zegt ook wel iets over onze motivatie’, zegt Andre. ‘Muziek speelt bij ons alle vier een serieuze rol in het leven.’
Maar voor ze hun landelijke ambities waar kunnen maken, is het nog even wachten op Yoran en Andre. Zij hopen dit jaar af te studeren. ‘Dan willen we een serieuze poging wagen om door te breken’, zegt Yoran. Tot die tijd doen ze zoveel mogelijk ervaring op met kleine optredens. ‘En we moeten nog een keer op onze muil gaan’, zegt Kars. ‘Daar worden we hard van.’ / LH