Nieuws - 25 november 2011

Immuunsysteem reageert niet op elelektromagnetische velden

Laagfrequente elektromagnetische velden lijken geen aantoonbaar effect te hebben op het afweersysteem van de mens. Dat blijkt uit Wagenings onderzoek.

draadloos.jpg
Onze omgeving zit tjokvol elektromagnetische velden. Leven zonder wifi, mobiele telefoons en allerlei huishoudelijke apparaten is niet meer denkbaar. Maar wat de invloed daarvan is op onze gezondheid is niet helder. Mark Bouwens (Immunologie) onderzocht het effect van laagfrequente elektromagnetisch velden op menselijke immuuncellen.
Indringers
Monocyten en macrofagen spelen een centrale rol in het aangeboren afweersysteem van de mens. Ze reageren op indringers door cytokines te maken, die een sleutelrol spelen in het op gang brengen of juist remmen van een immuunreactie. Bouwens en collega's zetten moncyten en macrofagen aan het werk en stelden ze vervolgens bloot aan laagfrequente elektromagnetische velden. Bouwens: 'Wij wilden weten of je verschillen kunt detecteren in de productie van signaalstoffen.'
Dirty power
Als elektromagnetisch veld werd gekozen voor een commercieel product van Immunent uit Veldhoven. Uit eerder onderzoek bleek dat kuikens harder groeien en vissen minder snel dood gaan onder invloed van het Immunent-signaal. Het signaal is volgens hoogleraar immunologie Huub Savelkoul vergelijkbaar met de zogeheten dirty power die uit het stopcontact komt. 'Een random signaal van lage veldsterkte waarbij het systeem geen kans krijgt om zich aan te passen.' Maar hoe het signaal werkt is niet bekend. Naast dit Immunent-signaal werd ook het 'schone' 50 Hz-signaal toegepast zoals dat uit de stopcontact komt.
Immuun
Beide signalen sorteerden geen enkel effect op de productie van cytokines van moncyten en macrofagen. Ook de expressie van de bijbehorende genen bleek 'immuun' voor Immunent. Maar dat we dus niks te vrezen hebben van laagfrequente elektromagnetische velden is volgens Bouwens te kort door de bocht. 'We kunnen met deze techniek en op deze manier geen direct effect aantonen in de productie van signaalstoffen. Maar we hebben effecten op andere processen binnen het afweersysteem nog niet onderzocht.' Savelkoul: 'Je kunt het ook zo zien: er is met dit dirty signaal vooralsnog ook geen negatief effect aangetoond.' Waarom het signaal bij kippen en vissen wel werkt is niet duidelijk.
Het onderzoek van Bouwens maakt onderdeel uit van een landelijk (ZonMW) programma naar de interactie tussen elektromagnetische velden en gezondheid. De groep van Savelkoul richt zich daarbij op de biologische effecten.