Nieuws - 2 november 2006

Imares houdt drie vestigingen

Wageningen Imares houdt drie vestigingen: Yerseke, IJmuiden en één in de kop van Noord-Holland. Drie vestigingen langs de kust geeft de beste ontwikkelingsmogelijkheden voor onderzoek, zo concludeert het instituut na een studie.
Eerder was nog sprake van concentratie van het zeeonderzoek op één of twee locaties. Maar dat heeft inhoudelijk minder meerwaarde. Met drie locaties langs de kust kan goed met regionale overheden en relevante marktpartijen worden samengewerkt, wat het onderzoek kan stimuleren. ‘Bovendien halen grootschalige verhuisbewegingen energie weg bij de medewerkers, terwijl ze die energie beter kunnen richten op bijvoorbeeld onderzoeksprogramma’s van de Europese Unie’, verklaart woordvoerder Simon Vink.
Voor elk van de drie vestigingen wordt nu een ontwikkelingsplan opgesteld. Zo wordt onderzocht of het oude Rivo-gebouw aan de Haringkade in IJmuiden vervangen moet worden door nieuwbouw. Over de exacte locatie in de kop van Noord-Holland - het instituut heeft nu onderdelen op Texel en in Den Helder - bestaat nog onduidelijkheid.
Wageningen Imares werd begin dit jaar opgericht door Wageningen UR en TNO om het ecologisch zeeonderzoek te bundelen.