Nieuws - 12 december 2012

Imares helpt gestrande bultrug

Bij Texel is rond twaalven een bultrug gestrand op de zandbank Razende Bol. Mensen van onder ander Imares, Ecomare, NIOZ en de marine zijn ter plaatse om het dier te redden.

bultrug1.jpg
Hans Bothe, voorlichter van Imares, vertelt vanaf de boot telefonisch over de situatie: 'Het dier is los gekomen maar doordat ze de verkeerde kant op ligt, zwemt ze verder de zandbank op.' Bothe geeft aan dat het dier er nog gezond uitziet, regelmatig spuit en met de staart slaat.
Eerder was besloten niet actief te redden, afstand te bewaren en het dier met hulp van de komende vloed weg te laten zwemmen. De verwachting was dat 80 centimeter stijging voldoende zou zijn. De redders willen ondertussen voorkomen dat het dier de verkeerde kant op blijft zwemmen en de Noordzee niet weet terug te vinden.
‘Het is echt toeval dat we met alle experts op dit gebied vier kilometer verderop zaten te overleggen,' vertelt Bothe. ‘We zijn meteen op een boot gestapt en er naartoe gegaan.' Imares-expert Han Lindenboom is met een rubberboot dichter bij het gestrande dier gebracht om te adviseren bij de redding.
Op Twitter en Facebook geeft Bothe live updates.
Update 16.30:
De stranding lijkt uiteindeiljk noodlottig af te lopen. Nadat de bultrug eerder loskwam van de zandbank, probeerde het reddingsteam haar naar diepere zee te escorteren. Dit leek goed te gaan, tot de bultrug een verkeerde afslag nam en terugzwom de zandbank op. De omstandigheden waren toen zo nadelig (invallende duisternis, ongunstige ligging, zakkende vloed en een vermoeid dier) dat de redding is gestaakt. Het dier wordt in de gaten gehouden door één schip, maar 'de kans op overleving is nihil.'