Nieuws - 2 november 2015

Imares betrekt Zeevaartschool

tekst:
Rob Ramaker

Medewerkers van drie Imares-locaties verhuizen tussen 9 en 13 november naar de voormalige Zeevaartschool in Den Helder. Het gebouw is afgelopen maanden uitgebreid met onder meer nieuwe laboratoria.

Foto's: Hans Bothe/Imares

De 65 betreffende medewerkers zitten nu nog op twee locaties in Den Helder en één vestiging op Texel. Imares koesterde al veel langer de wens ze onder één dak te laten werken. Negen jaar lang werd er gewerkt aan een nieuw gebouw bij de veerpont naar Texel, zegt Scholten. Maar deze plannen ketsten uiteindelijk af. Met de verhuizing komt een einde aan de zoektocht naar een verzamellocatie.

Het gebouw is ingericht op de nieuwe werkwijze die we met de reorganisatie van Imares voorstaan
Martin Scholten, directeur van de Animal sciences group

Martin Scholten, directeur van de Animal Sciences Group, toont zich in zijn nopjes met de uiteindelijk oplossing. Hij is blij met de locatie in de haven van Den Helder en vindt het gebouw bijzonder mooi. ‘Voor mij is de iconische trappenhal, betegeld in originele Amsterdamse School-stijl een hoogtepunt.’ Scholten hoopt dat die sfeervolle omgeving in de organisatie voor elan en inspiratie gaat zorgen.

zeevaartschool3.jpg

Imares zit momenteel in zwaar weer. De laatste twee jaar werd respectievelijk 2 en 2,3 miljoen euro verlies gedraaid, en het instituut begon dit jaar met een reorganisatie. Volgens Scholten past de Zeevaartschool goed in die nieuwe realiteit. ‘Het gebouw is ingericht op de nieuwe werkwijze die we met de reorganisatie van Imares voorstaan’, zegt hij. Hierin wordt het werken met conventionele afdelingen ingeruild voor flexibele teams rondom bepaalde thema’s. Die teams werken weer samen met externe partners, zegt Scholten. Zo moet de Zeevaartschool een ‘agora’  worden waar onderzoekers samenwerken aan creatieve ideeën.

Ook de grootte van het gebouw ziet Scholten als een voordeel. Wanneer Imares in de toekomst weer zou gaan groeien is er ruimte voor uitbereiding. Bovendien partners, zoals de Maritime Campus Netherlands, hun intrek nemen in het gebouw. De voormalige Zeevaartschool blijft eigendom van de Port of Den Helder. Imares huurt het voor de komende tien jaar.