Nieuws - 14 juni 2001

Imago

Imago

Biologische boeren zijn geen betere landschapsbeheerders dan hun gangbare collega's. Dat stelde Frank Wijnands van het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving op 31 mei tijdens de conferentie Landbouw, drager van landschap? van de Werkgroep Landschapecologisch Onderzoek.

De biologische landbouw heeft wel een imago als landschapsbeheerder. Biologisch boeren wordt al snel gelijkgesteld met multifunctioneel ruimtegebruik en natuurvriendelijke weiden, zo bleek ook tijdens de workshop die Wijnands leidde over de mogelijkheden van de biologische landbouw als landschapsbeheerder in het polderlandschap van Flevoland. Maar een biologische akkerbouwer is volgens Wijnands nog kiener op het verwijderen van akkerkruiden dan zijn gangbare collega, want spuiten mag niet.

Ook de biologische landbouw is primair productiegericht, aldus Wijnands. "Bioboeren zijn druk genoeg met het pionieren met biologische productietechnieken" zei hij. " Die hebben helemaal geen tijd om het landschap te onderhouden." Of een boer aandacht besteedt aan het landschap hangt volgens Wijnands helemaal van de persoon zelf af, niet van zijn landbouwkundige achtergrond. | M.W.