Nieuws - 17 mei 2018

Imago

tekst:
Vincent Oostvogels

‘Welcome to the dark side.’ Met haar introslide toonde de docent bosbeheer zich wel erg bewust van het slechte imago dat houtkap kan hebben. En imago, dat is iets waar wij studenten gevoelig voor zijn.

Althans, volgens Het Financieele Dagblad: ‘Technisch talent bedankt voor carrière bij Shell’. De olieboer was namelijk een paar plaatsen gezakt in een jaarlijkse peiling over favoriete werkgevers. Toen een ‘rondgang’ onder Delftse studenten dat min of meer bevestigde, zag de krant een trend: studenten moeten niets meer hebben van multinationals met een milieuvervuilend imago.

Shell is dus de morele ondergrens voor Delftse fietsenmakers, maar wat is die ondergrens voor Wageningse wereldverbeteraars? Als imago inderdaad de doorslag geeft, is veredelaar Monsanto een voor de hand liggende optie. Veel beroerder kun je er in de publieke opinie tenslotte niet voor staan.

Toch kon ik na een kleine ‘rondgang’ links en rechts nog de nodige geïnteresseerden voor een carrière bij de biotechnologiegigant vinden. Misschien valt het dus wel mee, die breed gedragen afkeer van bedrijven met een slecht imago. Of zoals Het Financeele Dagblad dan zou concluderen: groen talent blijft Monsanto trouw.

Is dat een gebrek aan idealisme? Misschien. Maar wat we van die houtkap al voor het college wisten – dat het ondanks zijn imago een bijdrage kan leveren aan duurzame ontwikkeling – zou best ook eens kunnen gelden voor een carrière bij ‘vieze’ multinationals.