Nieuws - 7 oktober 2019

Illegale bewoning kost Wageningen duizenden euro’s

Wageningen loopt waarschijnlijk duizenden euro’s mis door ‘spookstudenten’, die wel hier wonen, maar zich niet inschrijven bij de gemeente. Gemeenten krijgen een rijksbijdrage voor elke student die zich inschrijft. In Utrecht zou dat 1183 euro per student zijn, meldt nieuwsradio BNR. Gemeente Wageningen wil een campagne starten op social media om het aantal inschrijvingen te verhogen.

Beeld: Joris Schaap Tekst: Coretta Jongeling

Veel studenten nemen niet de moeite zich in te schrijven in hun nieuwe woonplaats, omdat het geen extra geld oplevert. Sinds de basisbeurs werd afgeschaft krijgen in- en uitwonende studenten hetzelfde bedrag. Bovendien blijven studenten die samenwonen op een studentenkamer, of wonen in kamers die illegaal worden onderverhuurd, liever onder de radar. 

Woordvoerder Tjitske Zwerver van Gemeente Wageningen zegt dat dat de bijdrage per student veel minder is dan 1.183 euro. ‘Het is een complexe berekening omdat er veel factoren meespelen. Ik weet niet hoe ze het in Utrecht berekend hebben. Wij gaan uit van ongeveer 250 euro per student.’

Belonen hoeft niet per se geld te zijn, het kan ook een welkomstpakket zijn met kortingsbonnen voor winkels in de binnenstad
Mark Reijerman, raadslid van Connect

Hoeveel spookstudenten er in Wageningen zijn, weet de gemeente niet. ‘Zo’n 730 woningen staan op papier leeg, waaronder veel adressen op de Haarweg en Bornsesteeg. Een groot deel daarvan is waarschijnlijk wel bewoond’, aldus Zwerver. Die adressen worden nu regelmatig gecontroleerd. Studenten die niet ingeschreven staan, kunnen een boete krijgen van maximaal 325 euro.

Studentenpartij Connect opperde vorig jaar om nieuwe studenten te belonen voor inschrijven, in plaats van beboeten. Mark Reijerman, raadslid van Connect: ‘Dat hoeft niet per se geld te zijn, het kan ook een welkomstpakket zijn met kortingsbonnen voor winkels in de binnenstad. Dan zou ook het contact tussen Wageningers en studenten verbeteren.’ De gemeente wil eerst kijken of ze het aantal inschrijvingen kunnen verhogen door informatie te geven tijdens de AID en een campagne op social media te starten.