Student - 31 mei 2007

Ikea voor de Derde Wereld

‘Creating a fully sustainable economy, design for self-reliance’, en vooral more joy per person. De leden van de Maastrichtse Student Workforce werken er hard aan om deze doelen te bereiken. Op woensdag 23 mei verzorgden ze de workshop Bamboo & Empowerment in het Atlasgebouw.

De Maastrichtse studenten zijn in Wageningen op uitnodiging van Nitocra, de studievereniging van Internationaal land- en waterbeheer die haar eerste lustrum viert. Eén van de gasten, een Canadees, vertelt in rap tempo over de principes van het bedrijfje dat huist in een gekraakte fabriek. Doel is om bestaande technologieën zo te herontwerpen dat ze makkelijk na te maken zijn van materialen die voor iedereen verkrijgbaar zijn.
Een voorbeeld is een waterpomp van touw, een stuk hout, kurken, een oude band en wat plastic. Dit ontwerp is speciaal voor ontwikkelingslanden gemaakt, en wordt daar steeds vaker toegepast. Dat is ook precies wat de Student Workforce wil.
Na de inleiding is het de beurt aan de deelnemers. Ze gaan ze aan de slag met een bouwpakket ter grootte van een onderbeen, bestaande uit bamboestokken, touwtjes en metalen palletjes. Met hulp van een Maastrichtse collega maken ze hier een zuil van die ongeveer tweeënhalve meter hoog is. Het tweede deel van de opdracht is het maken van een demonstratietekst die op de zuil wordt geplakt.
Mariska van Gaalen van de Student Workforce vertelt dat ze het weekend ervoor in Amsterdam dezelfde workshop heeft gegeven. ‘De mensen daar waren zich aan het voorbereiden voor de G8- demonstraties. Met dit ontwerp kunnen ze tijdens de demonstraties hoog boven iedereen uittorenen en aandacht trekken van bijvoorbeeld fotografen.’
Het lijkt allemaal heel simpel, en dat is ook de bedoeling. Maar er zit veel aandacht in de details. ‘We hebben ook een groter ontwerp dat zes meter hoog is. Bij meerdaagse demonstraties is het helemaal geweldig, want je kunt je zuil gewoon neerleggen en dan als tent gebruiken om in te slapen of om een EHBO-post in te bouwen.’
De deelnemers leggen hun ziel en zaligheid in de demo-units, die inderdaad redelijk makkelijk in elkaar te zetten zijn. En niet alleen voor demonstranten, ook voor kleinbehuisde studenten is er een ontwerp: een soort krukjes waar je op kunt zitten maar die je ook tegen elkaar kunt schuiven om een tafel te vormen, en waar je ook nog eens spullen in kunt bewaren. Het lijken net Ikea-bouwpakketten. Maar dan heel goedkoop te maken, aan te passen aan je eigen situatie, en compleet.