Student - 24 februari 2016

‘Ik weet nu dat ik niet ga emigreren’

tekst:
Milou van der Horst

Wie? Bram Wennekes, masterstudent Earth and environment
Wat? Stage aan de University of Calgary
Waar? Calgary, Canada

‘In 2013 was er een grote overstroming van de Bow River, waardoor het hele centrum van Calgary blank stond. Rails waren ontwricht en het asfalt lag schots en scheef. Ik bracht tijdens mijn stage het sedimenttransport van de Bow in kaart met modellen en literatuuronderzoek. Sediment veroorzaakt erosie, dus je wilt weten hoe en waar dit sediment zich verplaatst om zo de erosie te kunnen verminderen of voorkomen. De Bow is een smeltwaterrivier en als het water te snel wegstroomt, kan de rivier niet als drinkwaterbron worden gebruikt. Ik vond het modelleren heel leuk en het model bleek redelijk te kunnen voorspellen hoe het sedimenttransport verloopt tijdens een overstroming.

foto HEW 1.jpg

De voorbereidingen voor mijn stage waren moeilijker dan de hele stageperiode. Ik heb ongeveer twintig bedrijven aangeschreven en kreeg slechts één reactie. Uiteindelijk ben ik via studenten die eerder in Canada stage hadden gelopen, via een Nederlands bedrijf en via de City Council van Calgary bij de University of Calgary terechtgekomen.

Tijdens mijn stage heb ik veel mensen ontmoet. Ik heb me aangesloten bij diverse outdoorclubs die regelmatig eropuit trokken om te gaan hiken, klimmen, wintersporten of scramblen, een combinatie van wandelen en klimmen of klauteren. Daarnaast ben ik een keer uitgenodigd door mijn begeleidster voor een paasetentje. Haar dochter, die even oud is als ik, vroeg me vervolgens om samen met haar vriend en zijn huisgenoten naar een muziekfestival te gaan, vergelijkbaar met Pinkpop. Het was op een supermooie locatie op een heuvel, met een kloof op de achtergrond. Het had iets weg van een natuurlijk theater. Op de universiteit heb ik met weinig studenten contact gehad, omdat ik bij mijn begeleidster op de kamer zat. Dat vond ik wel jammer.

foto HEW 3.JPG

Ik weet nu in ieder geval dat ik niet ga emigreren. Je leert snel nieuwe mensen kennen, maar ik vind het fijn om ook bij familie langs te gaan. Op een gegeven moment was ik het ook zat dat ik alles moest plannen, omdat ik de mensen nog niet goed genoeg kende om spontaan bij ze langs te gaan. En soms is het fijn om face to face Nederlands met iemand te kunnen praten.’