Student - 15 mei 2014

‘Ik vind dat de wereld heel mooi in elkaar zit’

tekst:
Karst Oosterhuis

Wie? Dina El Filali, BSc Internationaal Land- en Waterbeheer
Wat? Stage bij CEBAS-CSIC, een instituut dat onderzoek doet naar erosie, sedimentatie en ecosystemen
Waar? Murcia, Spanje

‘Als kind had ik al een fascinatie voor patronen, bijvoorbeeld die in een traditioneel Marokkaans plafond. De beeldhouwers hadden dit blijkbaar in hun hoofd. In de natuur zie je ook van dergelijke ingewikkelde patronen, zogenaamde fractals. Zij kenmerken zich door een patroon dat zich op een steeds kleinere schaal herhaalt. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop bomen zich vertakken, of bloedvaten.

In Murcia onderzoek ik of gullies, dat zijn erosiegeulen, met behulp van fractals te simuleren zijn. Voor het onderzoeksinstituut waar ik voor werk neem ik het Carcabo-catchment onder de loep. Ik heb onlangs een gullie opgemeten en ik probeer nu aan de hand van de data de fractale eigenschappen te bepalen. Het daadwerkelijke simuleren van gullies blijkt met de beschikbare software een stuk moeilijker dan gedacht. Wanneer ik het fractale patroon terug kan vinden, kan ik wel aantonen in welke mate simuleren mogelijk is.

Ik vind dat de wereld heel mooi in elkaar zit. Voor mij is het  soms alsof het universum zich volgens een bepaald patroon manifesteert en dit dat op alle niveaus van begrijpen terugkomt. De manier waarop wij steden bouwen blijkt bijvoorbeeld overeen te komen met de manier waarop neuronen in de hersenen zich vertakken. Dit is moeilijk om wetenschappelijk te beschrijven maar in literatuur heb je daar juist alle ruimte voor. Ik schrijf daarom ook graag verhalen om iets van die schoonheid tot uitdrukking te brengen.

Hier in Spanje is alles lekker laat, dat bevalt me wel. Ik werd verwelkomd met “Welcome to Africa!”, zo voelt het soms bijna. Er is altijd leven op straat, zelfs de kinderen rennen ‘s avonds laat nog rond. Met vrienden van hier bezoek ik omliggende Moorse dorpjes; een meisje is archeologe, zij is net een wandelende encyclopedie. Ze weet overal iets over te vertellen.’

Re:acties 8

• isolde

Hee wat leuk om iets van jou in de resource te lezen:) dat je goed on schrijven en een enorm mooi wereldbeeld hebt wist ik al, maar is wederom bevestigd.

• Aouatif

Wat een mooie beschrijving van hoe patronen in de natuur zich herhalen op andere gebieden. Heel veel succes en dat je nog veel mooie verhalen mag vertellen :)

• Aouatif

• Raoul

Leuk Dina, fractals in de natuur! Heerlijk, eindelijk iemand die de wereld een beetje ziet zoals ik. Prachtig mooi. Wie had er nou gedacht dat je in "gullies" ook nog patronen kan vinden? Ik wens je heel veel succes met je onderzoek daar. Woon je nu in Spanje, of is dit alleen voor je onderzoek?

Groetjes Raoul

• Ivy

Me too!! :) trots!!

• Ivy

Me too!! :) trots!!

• Lucinda

Super mooi om te lezen wat je allemaal hebt gedaan daar! proud of you!!

• Yusef

Woww echt goed Dina, we zijn trots op jou!!