Student - 7 september 2006

‘Ik stink een uur in de wind’

De kades van de gracht aan de Waag in Leeuwarden zijn gevuld met mensen in witte overalls. De eerstejaars van Van Hall Larenstein lopen er al een week in rond. Vandaag hebben ze van de organisatie ook nog touwen met haken gekregen. Hun taak: fietsen uit de gracht te dreggen.

Enigszins ongelovig worden de haken in het water gegooid. Het zal toch zo’n vaart niet lopen met die wrakken? Maar als de eerste fietsen naar boven worden getakeld, klinkt er enthousiast gejoel.
Een rondvaartboot verschijnt onder de brug. ‘Daar komt een kantelboot’, roepen de omstanders. De mensen in de boot kijken enigszins angstig naar alle studenten die met haken en touwen langs de kant staan. Maar de boot wordt met rust gelaten.
‘Ik stink een uur in de wind’, zegt eerstejaars Jasper. ‘Maar, ik heb wel al twee fietsen en een winkelwagentje naar boven gehaald’, zegt hij trots. ‘Ik was toch al smerig’, zegt zijn buurvrouw Jainy. Haar overall zit vol met gele vlekken. ‘Ik heb gisteren een currygevecht gehouden met mijn mentor. Hij was beter.’ Een haak vliegt vlak langs het gezicht van Jainy en belandt aan de brugleuning. ‘Ik heb een brug gevangen!’, schreeuwt Jasper.
Verderop hebben ze echt beet. Twee fietsen worden in één keer op de kade getrokken. Maar net als de fietsen de kant raken, vallen ze samen weer naar in het water.
Ouderejaars Tjalling kijkt wat versuft naar het tafereel. ‘We zijn een beetje brak met z’n allen’, zegt hij. ‘Veel brakker dan andere jaren. Vanmorgen zaten we met z’n allen in de soos. Het leek wel het verslagen Duitse leger.’
Naast Tjalling staan zijn ‘kinderen’ Jantine en Fokje, eerstejaars Life Sciences. De unit Life Sciences, een samenwerking met Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL), heeft de eerste helft van de introductie apart gehouden op Ameland. ‘Dat was ook ontzettend leuk. Wel raar om nou weer bij allemaal vreemde mensen te komen. Maar het is wel leuk dat wij twee intro’s meemaken.’
Als langzaamaan ook de laatste dreggers het ook voor gezien houden, komt een vrachtwagen van de gemeente Leeuwarden de barrels al ophalen. Tjalling: ‘Het dreggen viel een beetje tegen. Andere jaren visten we veel meer op. Maar nu is deze gracht pas door de gemeente schoongemaakt.’ / Koen Moons