Nieuws - 1 januari 1970

Ik mag zelf graag met de trein reizen. Dat doe ik dan ook wekelijks. Op zolder heb ik bovendien nog

Ik mag zelf graag met de trein reizen. Dat doe ik dan ook wekelijks. Op zolder heb ik bovendien nog

Ik mag zelf graag met de trein reizen. Dat doe ik dan ook wekelijks. Op zolder heb ik bovendien nog enkele dozen met treinen staan. Misschien iets om toch weer eens met de kinderen uit te pakken

De onderzoeksgroep van projectleider dr. Hans Kok (39) van het Instituut voor Planteziektenkundig Onderzoek (IPO-DLO) deed onlangs een verrassende ontdekking. Wij bekeken bacteriën die zich ophouden in de buurt van de eieren van aaltjes. Tot onze verrassing blijken die niet te parasiteren op de eitjes, maar ze eerder te beschermen. Die wetenschap kan van pas komen bij het selecteren van de juiste biologische bestrijder van een aaltjesplaag. De overheid wil aaltjes, die de wortels van een gewas aantasten, op een milieuvriendelijke manier bestrijden. Zo worden veel schimmels gebruikt die aaltjes aantasten. Vaak weet je niet waarom een schimmel het op de ene plek goed doet en op de andere niet. Dat zou wel eens kunnen liggen aan de bacteriën die wij onderzocht hebben.

De agenda van prof. dr ir Frans Kok (48), hoofd van de LUW-afdeling Humane voeding en epidemiologie, staat overvol met besprekingen rond onderzoeksacquisitie en onderwijsactiviteiten. Een landelijke medische studiedag over voeding; een researchprogramma op het snijvlak van voeding en farmacologie; een samenwerking rond voedingsstudies met ziekenhuis de Gelderse Vallei, Numico en zorgverzekeraar Amicon. Het cursorisch onderwijs en het begeleiden van aio's blijft naast al het management een essentiële taak. Het is van belang dat leerstoelhouders in een zo vroeg mogelijk stadium van de opleiding Voeding en gezondheid studenten een overzicht geven van de verschillende aspecten van het vakgebied: voorlichting, toxicologie, metabole effecten en epidemiologie.