Wetenschap

‘Ik kan iedereen aanraden een keer mee te doen’

Met uiterste concentratie werden de puntjes op de i gezet in het laatste uur van de Mest Hack. Zeven teams werkten 32 uur lang op de Dairy Campus in Leeuwarden aan IT-toepassingen voor de mestsector.
Didi de Vries

Doel van de hackaton was nieuwe oplossingen te verzinnen die het boeren makkelijk maakt aan wetgeving te voldoen én waarmee overheid regelgeving transparanter kan handhaven.

FarmHack.NL organiseerde de tweedaagse hackathon samen met Wageningen University & Research en Dairy Campus. ‘Aan de hackathon doen mensen mee die in de mestsector werken en ook IT’ers die niks van het domein weten maar wel weten wat ze met data kunnen doen. Door die samenstelling komen de teams snel tot concrete toepassingen’, zegt Anne Bruinsma, projectleider bij FarmHack.NL.

Dairy Campus

Het gebouw van Dairy Campus leende zich goed voor de hackathon. Verspreid over verschillende ruimtes gingen de teams donderdag aan de slag met midterm pitch sessies. Donderdag op vrijdagnacht maakten de vergadertafels plaats voor luchtbedden, matrasjes, kussens en slaapzakken.

Henri Holster, onderzoeker bij Livestock Research, organiseerde de Mest Hack vanuit WUR. Op het laatste moment besloot hij zelf ook deel te nemen aan de hackathon. ‘Ik kan iedereen aanraden een keer mee te doen. Soms blijf je hangen in vage concepten zonder concrete ideeën. Een hackathon stimuleert om snel tot concrete toepassingen te komen.’ Onder de deelnemers hangt volgens Holster een vriendschappelijke competitieve sfeer. ‘Vooral in de laatste paar uur, als ik richting een ander team liep werden ze al zenuwachtig.’

Vooral in de laatste paar uur, als ik richting een ander team liep werden ze al zenuwachtig.

Na 32 uur intensief samenwerken, kreeg elk team een paar minuten de tijd om hun idee te pitchen. Stuk voor stuk toverden zij websites en apps tevoorschijn die zij in de uren ervoor hadden gemaakt. Een driekoppige jury koos vervolgens twee winnaars van de Mest Hack.

© Didi de Vries

Het eerste winnende team maakte een applicatie waarmee inspecteurs op hun smartphone kunnen zien of geregistreerde data van bijvoorbeeld mesttransport en mestoverschot klopt met de werkelijkheid. Daarmee wordt handhaving van regelgeving transparant en kunnen overtreders beter in de gaten gehouden worden. Het gaat om bijvoorbeeld boeren die meer dieren houden dan toegestaan en vervoerders van te grote mestvrachten.

Het tweede winnende team maakte een online adviesinstrument dat per perceel bemestingsadvies geeft. Boeren kunnen precies kunnen zien welke invloed bemesting van hun grond heeft op de nutriëntenbalans in hele gebied. Het programma werkt met GIS data en meetresultaten van waterkwaliteitsmetingen in het oppervlaktewater.

Het Ministerie van Economische Zaken, opdrachtgever van de Mest Hack, gaat met beide winnende teams om tafel om verdere ontwikkeling van hun applicaties te bespreken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.