Organisatie - 6 september 2007

‘Ik had oogcontact met Balkenende’

Voor de ingang van Forum staan een paar honderd mensen te wachten tot het hoge bezoek vertrekt en zij naar binnen mogen. Zodra koningin Beatrix naar buiten wandelt, klinkt er een luid ‘oooh’ dat overgaat in applaus. Digitale camera’s en telefoons steken boven de hoofden uit, een kind wordt opgetild, een kleine PRI-medewerkster balanceert op een paaltje. Als de koninklijke auto wegrijdt, kan het feest in Forum eindelijk beginnen.
De nieuwe campus gonst de hele middag al van activiteit. Tussen Atlas en Forum worden liefhebbers van een bungeejumping achter elkaar door een kraan omhoog gehesen. Naast het podium hangt een groot scherm waarop ‘gewone’ Wageningers de plechtigheden in Forum volgen. Onder hen ook student Bos- en natuurbeheer Renske. ‘Jammer dat de koningin niks gezegd heeft. En Balkende was nogal negatief over studenten. Dat we niet competitief zijn.’ Om half vijf staat ze met vriendinnen in het cordon mensen voor de deur van Forum te wachten. ‘Maar wel leuk dat zij en Balkenende er zijn’, zegt Rianne, student Voedings- en gezondheid.
Binnen kunnen de bezoekers diverse presentaties en workshops bezoeken. Ze zijn niet allemaal even leuk en soms moeilijk te vinden. ‘Wat ruik je?’ op de tweede verdieping van Forum bestaat uit drie dozen met iets erin waar je aan moet ruiken om te ontdekken wat het is. Bij ‘Wat proef je?’, kun je drie drankjes proeven om vervolgens de smaak te raden. Maar zonder een enthousiasteling die vertelt over het hoe en waarom, trekken de experimenten nauwelijks aandacht.
Een etage hoger, waar de hal voor de liften is aangekleed met tropische hut met een bed en klamboe, wordt het ook pas leuk als een bevlogen jonge onderzoeker vertelt over zijn onderzoek. En bij de sectie communicatie doen ze het nog beter. Nietsvermoedende voorbijgangers worden een collegezaal in gelokt voor een presentatie over communicatie. Op vragen als ‘wat gaat hier gebeuren’ en ‘hoe lang duurt het’ wordt slechts vriendelijk geglimlacht. Als de presentatie eenmaal begint lijkt het allemaal heel lang te gaan duren. De docent vertelt dat er een korte film, een minicollege en een discussie zullen volgen. Vervolgens zijn er ‘technische problemen’ waarop iemand uit het publiek opstaat om zich te beklagen over de gang van zaken. Hierop reageert weer iemand anders, terwijl de docent de boel probeert te sussen. Gelukkig blijkt alles in scène te zijn gezet en onderdeel te zijn van de presentatie over het nut van communicatie.
De modeshow met kleding van hennepvezels verrast. In het mooi met hennepplanten versierde podium in Atlas geen wijde hemden en kleurige judobroeken, maar uitermate hippe en stijlvolle kleren. De broeken, rokjes en jasjes lijken op spijkergoed, terwijl hennepkleding milieuvriendelijk is en de kleding sterk, vochtregulerend en zacht. Goed nieuws dus voor de wereldverbeteraar.
In Forum borrelen de hoogleraren nog na. Het gonst als een concertzaal voor aanvang. Veetelers David en Levi kijken vanaf de brug naar de bibliotheek naar ‘de hoge piefen’. De bonnen voor gratis bier zijn al lang op. ‘Ik heb wel oogcontact met Balkenende gehad op de roltrap’, vertelt Levi. ‘Hij ging naar beneden, en ik net naar boven. Dat hij en de koningin er zijn maakt de opening toch wel speciaal.’
Buiten, bij de witte tenten met eten en drinken vermengt de lucht van schraal bier zich met rook en etenswalmen, als op een heus festival. Ep Heuvelink, docent bij Tuinbouwproductieketens, hapt in een broodje tonijn. Zijn college ging door de opening niet door. ‘Leuk toch dat de koningin, Balkenende, de minister van landbouw en de burgemeester hier zijn. En het weer werkt mee.’ Ondanks de wind strijken er her en der mensen neer op het gras rond Forum.
Het eten smaakte de meesten prima. Linda Beliën van Wageningen International: ‘De wokschotel met zeeduivel smaakt prima. Maar de opening was weinig spectaculair. De toespraak van Balkenende was langdradig, en de aanwezigheid van de koningin een aanfluiting. Ze mocht alleen maar op een rode knop drukken.’