Nieuws - 15 oktober 2013

‘Ik denk aan een moederfiguur’

tekst:
Gaby van Caulil

Het zou toch prachtig zijn als de nieuwe bestuursvoorzitter een vrouw is, vindt Antoon Kanis, masterstudent Economie & beleid. 'In de board of directors kunnen we best wat meer vrouwelijke eigenschappen gebruiken.’

‘Ik denk meteen aan een moederfiguur. De bovenste verdieping van Atlas is een bolwerk van grijze mannen en we hebben hier heel weinig vrouwelijke hoogleraren. Natuurlijk moeten we gaan voor de beste kandidaat, maar laat het maar een vrouw zijn. Het zou een prachtig statement zijn. In de board of directors kunnen we best wat meer vrouwelijke eigenschappen gebruiken. Ik wil Aalt niet te kort doen, maar we hebben hier de afgelopen jaren een aantal harde discussies gehad. Met een vrouw had dat denk ik anders kunnen gaan.

De nieuwe leider moet kunnen buigen op brede ervaring, want hier in Wageningen hebben we een lastige combinatie. Enerzijds heb je een zakelijk persoon nodig. Iemand met een stevig netwerk, die onderzoek kan verkopen, die financiering elders dan bij de overheid kan weghalen. Aan de andere kant zijn we wel een wetenschappelijk instelling. Je moet de taal spreken van wetenschappers en affiniteit hebben met het werkveld van Wageningen – landbouw, voeding, natuur. Daarom hebben we iemand nodig die zowel ervaring heeft in de wetenschap, als in het bedrijfsleven of het openbaar bestuur.

Namen heb ik ook. Louise Fresco is een fantastisch voorbeeld van de combinatie van wetenschap en bestuur. Ze komt van hier, werd bestuurder bij de FAO en is nu weer hoogleraar. Ook Gerda Verburg werd hier bij de koffie genoemd voordat ze vrijdag bekend maakte de nieuwe voorzitter te worden van de VN commissie voor Food Security. Ze was minister van landbouw en werkte daarna bij de FAO, een mooie combinatie.

En de nieuwe voorzitter moet natuurlijk de Balkenendenorm gaan verdienen, 130 procent van het ministerssalaris. Zelf heb ik niet zo veel bezwaren gehad tegen wat Dijkhuizen verdiende, maar dit is nu eenmaal de afspraak.’


...