Nieuws - 28 september 2017

‘Ik dacht steeds: ik moet focus houden’

tekst:
Lieke de Kwant

Persoonlijke ervaringen klinken niet zelden door in de stellingen die promovendi bij hun proefschrift voegen. Zo ook bij deze van Ilse Remmers. In de tweede helft van haar promotietraject was ze bijna alleen nog maar aan het werk. Geen verstandige keuze, weet ze nu.

Ilse Remmers is op 15 september gepromoveerd op een poefschrift over het efficiënt maken van olieproductie in algen voor toepassing als biobrandstof.

Stelling: Leisure on a daily basis is essential.

‘Aan het begin van mijn promotie was ik ontspannen. Ik besteedde tijd aan mijn hobby’s en ging in lunchtijd regelmatig sporten of wandelen. Maar in het derde jaar kwam het gevoel dat de klok tikte. Ik maakte steeds minder tijd vrij voor afleiding of een praatje. Op zeker moment heb ik te veel dingen opzijgezet die niet werkgerelateerd waren.

Pas later kwam ik erachter dat ik hierdoor alleen maar minder efficiënt werd. Ik dacht steeds: ik moet focus houden. Maar je krijgt juist meer focus als je geregeld afstand neemt, zeker tijdens het schrijven van je thesis. Anders kan je lang vastzitten op hetzelfde probleem.

Ik kwam hier zelf pas laat achter. Het is ook helemaal niet makkelijk om te blijven ontspannen als je de druk voelt van zo’n groot project dat af moet. Voor een deel zorgt de maatschappij voor druk: de druk om te blijven presteren. Maar je creëert die druk vooral ook zelf. Het is immers fijn als het project binnen de tijd afgerond is.

Ik ben zeker niet de enige die hiermee heeft geworsteld. Daarom is deze stelling ook een boodschap voor anderen: Blijf vooral de dingen doen die je altijd al leuk hebt gevonden en waar je energie van krijgt. Dan gaat de rest een stuk makkelijker.’