Wetenschap - 1 januari 1970

‘Ik ben ouder dan mijn pappa's’

Bijna 45 jaar is het leeftijdsverschil tussen de jongste en de oudste deelnemer aan de introductie dit jaar. Justin Hammers is 17, Willem Koole 61. Koole vormt met zijn gevorderde leeftijd een uitzondering in de groep. Toch heeft hij het prima naar zijn zin. ,,Ik ben natuurlijk wel ouder dan mijn pappa's, maar het werkt hartstikke goed.’’

Koole heeft net zijn laatste werkdag achter de rug. Hij begint in september als Vutter aan de bacheloropleiding Biologie. ,,Ik ben graag buiten. Mijn partner en ik zijn al een tijdje bezig met het inventariseren van planten en dieren in Nederland, maar ik mis nog wat basiskennis. Die ga ik nu bijspijkeren.’’
De jonge Hammers haalde pas zijn gymnasiumdiploma en koos voor Biotechnologie. Wat hij van de studie moet verwachten weet hij nog niet zo goed, maar het studentenleven in Wageningen bevalt hem vooralsnog prima: ,,Het is wel een beetje een dorp, maar het is gezelliger dan een grote stad.’’
Ook Koole draait volop mee met de introductiedagen. ,,Ik wil graag de mensen leren kennen met wie ik straks ga studeren. Overdag doe ik alles mee, maar als we gegeten hebben ga ik wel naar huis. Daar kan ik dan rustig bekijken wat er die dag aan Nederlandse medailles is behaald op de Olympische Spelen.’’ Ook tijdens de sportdag doet hij fanatiek mee, zo vinden zijn groepsgenoten. ,,Op de lange afstand loop ik ze er wel uit’’ zegt Koole. In april heeft hij dan ook nog de marathon van Rotterdam gelopen.
Hammers is momenteel niet zo fanatiek in sporten, zegt hij. Maar hij overweegt wel lid te worden van bergsportvereniging Ibex.
Niet alles aan het studentenleven bevalt Koole. ,,Het valt mij op dat het bij studenten thuis altijd een zooi is in de keuken. Tijdens het Grote Ideaal hebben we met het schoonmaken van die keukens dan ook veel geld verdiend. Voor één keuken kregen we zelfs tien euro.’’ Hammers is blij dat hij een kamer heeft op het gloednieuwe studentencomplex Binnenhaven: ,,Het is er tenminste nog schoon en leeg. Er zitten geen gaten in de muur en de vloer bobbelt niet.’’ Toch ziet hij de berg afwas op zijn afdeling al groeien. ,,Daar heb ik nu echt geen tijd voor.’’ | J.H.