Student - 10 april 2014

‘Ik ben elf kilo afgevallen’

Wie? Thomas Hassing, MSc Toegepaste Communicatiewetenschappen
Wat? Drie maanden stage bij Nepal Foresters’ Association
Waar? Kathmandu en Charikot, Nepal

‘Ik liep stage voor Nepal Foresters’ Association, die zich inzet voor bosbeheerders en bossen. Mijn stage bestond uit interviews afnemen over de implementatie van het FSC-keurmerk. In Kathmandu kreeg ik begeleiding, maar in Charikot moest ik het zelf uitzoeken. Zo bleek er een vrouwelijke tolk geregeld die erg slecht Engels kon en die bovendien beperkt was in haar functioneren omdat vrouwen niet alleen mogen zijn met een vreemde man. Dat was lastig omdat we samen naar willekeurige dorpen zouden reizen om mensen te interviewen. Toen zat ik wel even met mijn handen in het haar. Gelukkig vond ik per toeval een Nepalese student die bereid was te vertalen.
Charikot was schitterend, midden in de heuvels met in de verte besneeuwde toppen, maar ook erg koud. Mijn badkamer had een gat in de muur als raam en er was maar twee keer per drie weken warm water. Ik heb geprobeerd te douchen, maar was daarna zo bevroren dat ik dat niet meer deed. ’s Nachts was het ook ijskoud, waardoor ik met al mijn kleren aan sliep. Ik ben elf kilo afgevallen, door diarree, het actieve leven, de kou en de rijst die ik dag in dag uit at in plaats van vetten en suikers.
In Nepal ontmoette ik een jongen die uit hetzelfde Friese dorpje bleek te komen als ikzelf. Extreem toevallig. Samen hebben we een wandeltocht van twee weken gemaakt door het schitterende berglandschap van het Himalaya. Het laatste deel legden we af met de bus. De route ging over een smalle bergrichel waarbij de overvolle bus bij elke hobbel richting de afgrond kantelde. Ik heb doodsangsten uitgestaan, maar gelukkig hebben we het overleefd.  

Toen we Kathmandu binnen reden kreeg ik het gevoel dat er een nucleaire oorlog had plaatsgevonden. Alles was smerig en overal stonden afvalvaten te branden. Kinderen speelden op enorme afvalbergen. Na die schitterende natuur was het contrast van de buitenwijken erg confronterend. Ondanks alle armoede en werkloosheid schikken Nepalezen zich in hun lot. Je kan je wel overal druk om maken, maar er zijn toch veel dingen waar je geen invloed op hebt. Ik heb die houding een beetje overgenomen, waardoor ik een stuk relaxter ben geworden.’