Student - 11 februari 2016

Iets meer bachelorstudenten naar Wageningen

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau,Rob Ramaker

Wageningen University trekt dit collegejaar 3 procent meer bachelorstudenten. Landelijk is de instroom stabiel met een opvallende daling bij de Amsterdamse universiteiten.

Foto: Guy Ackermans

Dit blijkt uit cijfers van DUO en universiteitsvereniging VSNU.

Ondanks de sterke groei van afgelopen jaren heeft Wageningen University – met zo’n 1400 eerstejaars bachelorstudenten – nog steeds de kleinste instroom van alle universiteiten. Al komt de Universiteit Twente (UT) in het vizier. Wel lopen de groeicijfers van opleidingen binnen Wageningen University sterk uiteen. Vooral meer exacte opleidingen groeien snel. In januari vroegen zowel Moleculaire levenswetenschappen en Biotechnologie een numerus fixus aan.

Landelijk is het beeld stabieler. Aan de bacheloropleidingen van de Nederlandse universiteiten begonnen in september een klein procent minder eerstejaars dan in 2014, meldde universiteitenvereniging VSNU deze week. Maar achter die landelijke cijfer schuilen grote verschillen

De Vrije Universiteit trok maar liefst twaalf procent minder eerstejaars. Ook hun buren staan in de min: er kwamen elf procent minder eerstejaars naar de Universiteit van Amsterdam dan in september 2014. Het jaar ervoor zag de UvA haar populariteit ook al met zeven procent dalen. De grote winnaar is Tilburg University, dat een kwart meer bachelorstudenten mocht verwelkomen. Andere sterke groeiers waren Maastricht en Eindhoven die de instroom met 8 procent zagen toenmen.

Waar de verliezen en de winst precies vandaan komen, valt nog niet te zeggen. Die gegevens publiceren de universiteiten niet. In het algemeen zijn er minder vwo’ers naar de universiteiten gekomen, terwijl het aantal buitenlandse studenten toenam.