Nieuws - 4 februari 2016

Iedereen vanaf april een smartphone

tekst:
Rob Ramaker

Wageningen UR krijgt vanaf april een nieuwe telefooncentrale en -aanbieder. Daarmee behoort de vaste telefoon – bijna helemaal – tot het verleden.

Beeld: credit

Medewerkers krijgen in de loop van maart een simkaart van de nieuwe aanbieder T-Mobile, waar op 7 april naar wordt overgeschakeld. Hierbij behoudt iedereen zijn eigen nummer(s). Twee weken daarna krijgt eenieder die nu nog belt met een vaste telefoon of ouderwetse mobiel een smartphone. Medewerkers hebben nog tot 7 februari om een toestel uit te kiezen. Alleen in uitzonderlijke gevallen mogen mensen een vaste telefoon houden.

In de praktijk hebben nu nog 2400 van de achtduizend medewerkers een vast toestel. Bovendien hebben naar schatting nog 1000 tot 1200 mensen een verouderde mobiele telefoon. Over de hele instelling staan ook nog 1400 vaste telefoons die bij een ruimte horen, ook deze worden vervangen. Hier komen toestellen te staan waarop Skype for Busines is geïnstalleerd.

In de praktijk hebben nu nog 2400 van de achtduizend medewerkers een vast toestel.

Skype for Business vervangt de telefooncentrale. Het programma wordt in Outlook geïntegreerd zodat medewerkers hun aanwezigheid kunnen aangeven en belafspraken kunnen plannen. Bellen kan dan ook via de pc, tablet of andere apparaten. ‘Skype for Business wordt automatisch op de computer geïnstalleerd’, zegt projectleider Gerbert van Tilborg. Al wil hij nog een kleine slag om de arm houden. ‘We zijn nog aan het testen.’

Onder wetenschappers wordt het gratis Skype al veelvuldig gebruikt voor (video)gesprekken met collega’s in het buitenland. Skype for Business moet gebruikers veel uitgebreidere mogelijkheden gaan bieden; vooral om online te vergaderen. Deelnemers kunnen live peilingen houden, tekenen op dezelfde kladpagina en powerpointpresentaties laten zien. Ook wordt het mogelijk draaiende programma’s te delen.

Skype for Business is ook te gebruiken met collega’s bij andere instellingen die het hebben aangeschaft.