Student - 8 oktober 2014

Idealis pakt slechte internetverbinding aan

tekst:
Gastredacteur
4

Idealis gaat werk maken van de slechte internetverbindingen in hun studentencomplexen. In de loop van januari zouden de problemen voor studenten aan de Marijkeweg, Haarweg en Bornsesteeg verholpen moeten zijn.

Een internetverbinding geldt tegenwoordig als een eerste levensbehoefte. Daarom is het voor de bewoners van de Idealiscomplexen aan de Marijkeweg, Haarweg en de Bornsesteeg zo storend dat hun toegang tot het wereldwijde web zo veel problemen oplevert. Veel inwoners hebben helemaal geen internet meer, sommigen hebben afwisselend wel of geen verbinding.

‘Het is dweilen met de kraan open,’ zucht een medewerker van de ICT-afdeling van de universiteit. De Idealis complexen zijn aangesloten op het netwerk van Wageningen UR. Klachten komen daar dus binnen. ‘Het probleem is dat nieuwe inwoners van de complexen routers aansluiten op het netwerk’, legt de medewerker uit. ‘Helaas doen veel studenten dit verkeerd. Hierdoor geeft de router een verkeerd IP-adres mee. Het gevolg is dat de student zelf internet heeft maar hiermee wel het netwerk verstoort voor andere inwoners. Het kost ons veel tijd om de boosdoener te vinden. Zodra we hem of haar gevonden hebben is de volgende alweer bezig.’

De diepere oorzaak van het probleem ligt in de hardware. Een belangrijke schakel in de infrastructuur zijn zogenaamde switches. In de betreffende Idealis-complexen zijn die verouderd. Moderne switches zouden verkeerd aangesloten routers kunnen herkennen. Vanaf medio november gaat de ICT-afdeling van de universiteit in opdracht van Idealis de switches vervangen, in de loop van januari zouden de problemen verholpen moeten zijn.

De problemen met internet waren al langere tijd bekend bij Idealis. Eind 2013 waren er dan ook nieuwe switches aan Wageningen UR verstrekt. Waarom het tot nu heeft moeten duren voordat de switches worden vervangen, is Idealis-woordvoerder Corina van Dijk onduidelijk. 'We wisten dat er wat gedaan moest worden. Die switches waren niet voor niets al in 2013 geleverd.'

Volgens Wojtek Sablik, afdelingshoofd ICT Infrastructuur, is het vervangen van de switches het laatste onderdeel van een langdurig vernieuwingsproces. Niet alleen de  switches, maar ook de bekabeling moest vervangen worden. 'We zijn twee, drie maanden uitgelopen, maar dat is niet vreemd bij zo'n complex traject. Die drie maanden is in onze wereld slechts enkele seconden.'

Twijfel jij na het lezen van dit artikel of je schuldig bent aan het verkeerd aan sluiten van een router? Controleer dan je IP adres. Dit moet beginnen met 137.224. Zie je dat je IP adres begint met 192.168, dan is het foute boel.

Carina Nieuwenweg/Linda van der Nat

Re:acties 4

 • Ikke

  "De diepere oorzaak van het probleem ligt in de hardware".
  Nee. De oorzaak zit in het aansluiten van routers, wat niet toegestaan is. De hardware vervangen zorgt ervoor dat de routers (die sowieso niet aangesloten mochten worden) geen overlast veroorzaken.

  Reageer
 • Binnenveld

  Protip voor Idealis: Hang zelf routers op in complexen.

  Reageer
 • Alex Bik

  Overigens wordt maar een deel van de problemen veroorzaakt door verkeerd aangesloten routers. Ik heb dinsdagavond op Dijkgraaf wel gezien dat er een router van een van de bewoners verkeerde adressen uit stond te delen, maar dat was pas nadat de storing al een tijdje bezig was. Blijkbaar heeft iemand met z'n router zitten rommelen omdat het niet werkte. Dat is dus het gevolg, niet de oorzaak. Bovendien was de storing van dinsdag veel te omvangrijk om daardoor veroorzaakt te worden. Een foute router veroorzaakt door de manier waarop het netwerk is opgebouwd ellende voor ten hoogste 252 medebewoners.

  De switches vervangen door types uit deze eeuw is inderdaad een hele goede stap voorwaarts. Modernere switches kunnen dit soort ellende filteren.

  Een ander groot probleem is het beheer. Er wordt niets gemonitord, er wordt afgewacht tot er iemand belt. En zelfs dan heeft het geen prioriteit. Daarbij kan dat niet 24*7, terwijl studenten wel 24*7 van internet afhankelijk zijn. Bijvoorbeeld om werk in te leveren.

  Reageer
 • ex-IT-er

  Ook bij het goed aansluiten van je router zal je IP adres 192.168... zijn. Je moet vooral kijken of de kabel naar de muur in de WAN poort zit, niet in een van de LAN poorten.

  Reageer
  • Alex Bik

   "Controleer je IP adres" is inderdaad een hele slechte tip. Het IP adres van je PC zal als je een router hebt inderdaad altijd met 192.168 (of een van de andere gereserveerde ranges) beginnen. De router zelf heeft het 'echte' adres, maar leg iemand die blijkbaar niet weet hoe je een router moet aansluiten maar eens uit waar je dat kunt vinden.


Re:ageer