Nieuws - 12 maart 2015

Idealis komt met internetabonnement

tekst:
Albert Sikkema

Studentenhuisvester Idealis gaat studenten binnenkort een internetabonnement aanbieden. Dat wordt heel erg duur, stellen gealarmeerde studenten. Maar hoe dat abonnement er uit ziet, is nog ongewis. ‘We zijn nog in overleg met de bewonersvereniging en het ICT-bedrijf’, zegt Idealis-woordvoerder Corina van Dijk.

Deze week ontstond er onrust bij huurders van Idealis, omdat er plannen uitlekten dat de studentenhuisvester in zee gaat met een ICT-aanbieder die internet gaat aanbieden aan de studenten voor 15 euro per persoon per maand. Naast een snel en stabiel internet zou dit aanbod ook kabel-tv en wifi bevatten, maar gealarmeerde studenten vinden de prijs veel te hoog. Bovendien zouden alleen individuele studenten en geen afdelingen een internetabonnement kunnen nemen.

Nu nog krijgen de studentenbewoners in veel Idealis-panden gratis internet, omdat Idealis gebruik maakt van het netwerk van Wageningen Universiteit. Nadeel van dit ‘gratis abonnement’ is dat er weinig service is. Het internet ligt er geregeld uit en herstel van de internetverbinding in weekeinden en vakantieweken kan lang duren. Studenten hebben hier veel klachten over en zijn een petitie gestart om snel verbetering te krijgen. Maar Idealis is al op zoek naar mogelijkheden om een snel en betrouwbaar internet aan te bieden.

Woordvoerder Corina van Dijk beaamt dat Idealis bezig is met een internetabonnement, maar ze kan geen details geven. ‘We willen het internet verbeteren, maar stemmen onze plannen af met de bewonersvereniging. We gaan een werkgroep starten om de internet-plannen verder vorm te geven. Doel is dat we een aantrekkelijk bod bij onze kamerbewoners kunnen neerleggen met snel internet, wifi en kabel-tv.’ De studentenhuisvester wil het plan voor de zomervakantie rond hebben, zodat het abonnement met ingang van komend studiejaar kan ingaan.

Idealis wil de studenten niet op kosten jagen, zegt Van Dijk. In het nieuwe strategisch plan van Idealis staat juist dat zij de woonlasten voor de studenten onder de 350 euro per kamer probeert te houden of te krijgen. ‘In dat maximumbedrag zitten ook de kosten voor een goede internetaansluiting.’ In de nieuwbouwpanden van Idealis zit het internet al niet meer op het netwerk van de universiteit. Daar heeft de huisvester een contract met UPC afgesloten of hebben de studenten zelf een provider geregeld.