Student - 26 maart 2015

Idealis kiest voor UPC

tekst:
Koen Guiking
3

Studentenhuisvester Idealis gaat in april al haar huurders internet, televisie en radio via UPC aanbieden. Complexen worden aangesloten als minimaal zeventig procent van de bewoners instemt met het pakket.

Een aansluiting zal een huurder ongeveer €15 per maand kosten. Nu betalen studenten €5,35 voor televisie en is internet gratis omdat het netwerk van Wageningen UR wordt gebruikt. Dit gratis internet is echter niet erg stabiel. Idealis heeft daarom lang met het kabelbedrijf onderhandeld over ‘een goede verbinding tegen een hele redelijke prijs’, vertelt Jan Harkema van Idealis.

De prijs van het televisieabonnement is 24 jaar geleden afgesproken, nog met de voorganger van UPC, zegt Harkema. Dat contract loopt af en tegenwoordig liggen de prijzen hoger.

Nieuwe complexen, zoals Bellostraat, Javastraat en Hoefweg (Ede), hebben al internet en televisie via UPC. ‘Intussen hebben ruim tienduizend studenteneenheden in Nederland zo’n aansluiting’, zegt Harkema, om aan te geven dat studenten zich geen zorgen hoeven te maken over de dienstverlening.

Idealis heeft op 26 maart overleg met Stichting Flat Overleg (bewonersvertegenwoordigers) en de studentenraad om te bedenken hoe ze huurders gaan voorlichten over het nieuwe pakket. In april zullen studenten in Idealis-complexen beschikken over alle informatie. ‘Uiterlijk september, oktober moeten de complexen die ja hebben gezegd tegen het aanbod zijn aangesloten bij UPC, wat straks onderdeel is van Ziggo’, vertelt Harkema.

Re:acties 3

 • y

  Ik hoor en lees steeds dat bewoners gratis internet krijgen. Ze betalen eigenlijk een tientje per maand. Zie ook http://www.telecompaper.com/news/dutch-students-get-fast-internet-connection--253252:
  "Huurders van SSHW betalen voor de aansluiting 22,25 gulden per maand (het goedkoopste tarief in Nederland)."
  Dat werd even later 10 euro. Bewoners konden een aantal jaar kiezen of ze internet wilden. Omdat dit veel administratieve rompslomp veroorzaakte, is door de SSHW ooit besloten om iedereen internet te geven en de huur een tientje te verhogen. Internet werd dus niet apart afgerekend maar meegenomen in de huur. In de loop van jaren is dat verwaterd naar "gratis".

  Reageer
 • ict'er

  Apart: na jaren van steggelen is er eindelijk een nieuwe netwerklaag aangelegd en nu stapt Idealis over naar UPC/Ziggo. Dan vraag je je af hoe het daar straks gaat met zaken als regels m.b.t. downloaden van films/series, fair use policy, download en upload snelheid, virus besmettingen, je eigen server etc etc. Tegen een 24/7 call center kan de WUR niet op natuurlijk, tenminste qua bereikbaarheid. En welke Idealis bewoner zit op TV te wachten? Das zo 2014;-) met nu o.a. streaming diensten als Netflix en HBO. Oh ja en als je niet kiest rekent Idealis dat straks als een Ja. Dus hopelijk gaat dit een beetje leven bij de bewoners, alhoewel ik daar een hard hoofd in heb als je kijkt hoe Studenten Netwerk Wageningen (WESP) een stille dood is gestorven.

  Reageer
  • andere ict-er

   "Oh ja en als je niet kiest rekent Idealis dat straks als een Ja": waar baseer je dat op..?

 • Buurman v/d Haarweg

  En als je nee zegt, wat dan? Wordt je televisie, radio en internet afgesloten dan?

  Het is natuurlijk leuk dat er straks een stabiele internetverbiding is. Maar praktisch betekent het gewoon een huurverhoging van 10 euro.

  Reageer

Re:ageer