Student - 13 september 2016

Idealis: ‘Tijdelijke kamers nodig voor volgend jaar’

tekst:
Lieke de Kwant
2

Idealis is op zoek naar locaties voor tijdelijke studentenhuisvesting. De tijdelijke kamers zijn nodig om vanaf september 2017 de verwachte groei van het aantal studenten in Wageningen op te vangen. Dat laat directeur Sylvie Deenen van de studentenhuisvester weten.

Lange rijen vorige maand bij de inschrijving van masterstudenten. Foto Guy Ackermans

‘Dit academisch jaar zijn er veel meer studenten bijgekomen dan de universiteit had voorspeld’, zegt Deenen. ‘Dat levert geen acute problemen op, maar als we nog een jaar met zulke groei krijgen, dan komt er zeker krapte. Daarom moeten we eerder dan we dachten extra kamers realiseren.’

De studentenhuisvester wil dit deels doen door haast te zetten achter lopende projecten. Zo zijn er plannen voor 178 nieuwe permanente kamers op de plek van voormalige hogeschool Diedenoort aan de Churchillweg en ongeveer 200 kamers aan de Costerweg 65, tegenover de inrit naar Duivendaal. ‘Maar dat lukt niet eerder dan september 2018’, aldus Deenen. De geplande 120 kamers op het terrein van garage Kirpestein aan de Ritzema Bosweg zijn nog steeds onzeker. De provincie Gelderland verleent vooralsnog geen ontheffing voor een gebouw van 6 tot 7 bouwlagen, uit vrees dat molen De Vlijt aan de Harnjesweg dan te weinig wind zal vangen.

Al met al leveren de plannen voor permanente woningbouw te laat en te weinig nieuwe kamers op om de huidige groei op te blijven vangen, zegt Deenen. Idealis heeft daarom aan Wageningen University & Research en de gemeente Wageningen gevraagd mee te denken over locaties voor tijdelijke huisvesting die binnen een jaar geschikt kunnen worden gemaakt voor bewoning. Dat kunnen zowel bestaande gebouwen zijn als tijdelijke wooneenheden zoals containerwoningen. Deenen wil nog geen concrete locaties noemen. ‘Daarvoor zijn de plannen nog te pril.’

Meer lezen over Idealis en kamers?

Re:acties 2

 • Student

  Wel plek voor vluchtelingen, niet voor studenten? Typisch gevalletje Idealis...

  Reageer
  • Peter

   Elke gemeente heeft een taakstelling gekregen om een aantal mensen met een status te huisvesten. In bijna alle gevallen gaat het dan om sociale huurwoningen en die worden aangeboden door woningcooperaties. In Wageningen zijn dat de Woningstichting en Idealis, fijn dat Idealis hier medewerking aan verleend. Ook omdat de wachttijd voor sociale huurwoningen groter is (>1 jaar) dan bij studenten voor een kamer.

 • Twijfelaar

  Te weinig kamers voor studenten, waarom zetten ze nu dan vluchtelingen in de studentenkamers? Lijkt mij dan niet direct de beste oplossing..

  Reageer

Re:ageer