Nieuws - 17 januari 2018

Iconische hoogleraar overleden

tekst:
Albert Sikkema

Hij was altijd aanwezig bij de dies en de opening van het academisch jaar van de universiteit. De stokoude, kleine en gebogen hoogleraar met decoraties op zijn toga. Isaak Zonneveld, buitengewoon hoogleraar in Wageningen (1924-2017).

©Guy Ackermans

Helaas haalde hij de viering van het 100-jarig bestaan van de universiteit niet. Zonneveld overleed net voor de Kerst op 93-jarige leeftijd in een verpleegtehuis in Enschede.

Biesbosch
De Biesbosch vormde de rode draad in het leven van de landschapsecoloog Ies Zonneveld, meldt Elsevier Weekblad deze week in een In Memoriam. Zonneveld klom van 1944 tot 1998 jaarlijks in een hoogspanningsmast in de Biesbosch om luchtfoto’s te maken van het natuurgebied. Hij ontwikkelde een methode waarmee je vegetatie en landschap kunt onderzoeken met behulp van luchtfoto’s.

Isaak Zonneveld studeerde Tropische Bosbouw in Wageningen. Hij was een boegbeeld van de Nederlandse natuurbescherming; tussen 1980 en 1988 was hij bestuurslid van Natuurmonumenten.

Frans de Haan
Overigens overleed er eind vorig jaar nog een bekende Wageningse hoogleraar. Het gaat om Frans de Haan, hoogleraar Bodemhygiëne en bodemverontreiniging, die op 81-jarige leeftijd is overleden. De Haan was een belangrijk criticus van het Nederlandse mestbeleid in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij besteedde een groot deel van zijn wetenschappelijke loopbaan aan onderzoek naar de effecten van intensieve landbouw op de bodemkwaliteit. Hij beklaagde zich over de kortzichtigheid van de landbouw die de bodem maar blijft vervuilen.

Drijfmest
De Haan werd in 1979 benoemd tot hoogleraar in Wageningen. Hij hield talloze spreekbeurten over het mestprobleem voor zalen en cafés vol met boeren. 'Men vond het wel eens vreemd, maar ik ben nooit onder de drijfmest gespoten', zegt hij in 2000 in een afscheidsinterview in de Volkskrant. Zijn advies was: de intensieve veehouderij moet minder intensief worden en sommige gewasbeschermingsmiddelen moeten direct worden verboden.