Nieuws - 1 januari 1970

ITV verlaat Wageningen

ITV Communicatie kan financieel niet meer op eigen kracht rondkomen en werd per 1 december 2003 onderdeel van het adviesbureau Van Montfoort in Woerden.
Het ITV, voorheen het Instituut Toegepaste Voorlichtingskunde maar nu ‘centrum voor professionele communicatie’ genoemd, is in 1974 opgericht door studenten van de toenmalige vakgroep Voorlichtingskunde van de Landbouwuniversiteit Wageningen. Het instituut werkte jarenlang veel samen met onderzoekers van de universiteit en ontving ook jaarlijks een subsidie van 35 duizend euro van de universiteit.

Prof. Cees van Woerkum, hoogleraar Communicatiemanagement en tot voor kort voorzitter van het bestuur van het ITV, zegt dat het ITV de ideale plaats was voor studenten om praktijkervaring op te doen tijdens hun studie. ,,Maar door de studieduur verkorting trok het ITV minder studenten. Daarom is het ITV vier jaar geleden radicaal geprofessionaliseerd tot een marktgericht bedrijf.’’
Daarmee verviel ook de reden voor subsidie, die van toen af aan afgebouwd werd. Twee jaar geleden ontving het ITV haar laatste subsidie. Maar het ITV bleek het op langere termijn niet zelfstandig te kunnen redden, temeer omdat de vraag uit de markt de laatste jaren tegenviel. Het bestuur heeft toen besloten het ITV als zelfstandig bedrijf op te heffen en een doorstart te laten maken in adviesbureau Van Montfoort. Er worden geen medewerkers ontslagen maar ze vertrekken op termijn wel naar Woerden.
Met deze verandering verdwijnt ook het bestuur van het ITV. Van Woerkum noemt het een gemis voor Wageningen UR dat het ITV vertrekt, maar denkt ook dat het onvermijdelijk was omdat ,,alle kleine bureautjes in Nederland het nu moeilijk hebben’'. |
J.T.