Organisatie - 19 maart 2009

INSCHIKKEN VOOR AL DIE NIEUWE STUDENTEN

Wageningen Universiteit trekt steeds meer studenten en daarom zijn op korte termijn extra collegezalen, computerruimtes en afstudeerplekken nodig. Waar wordt die onderwijsruimte gecreëerd en wat zijn de gevolgen voor de huidige gebruikers? Een overzicht van wat er staat te gebeuren.

Eén van de leegstaande ruimtes in Technotron waar practicum- en collegezalen kunnen worden gemaakt.
RADIX
Okko Kuiper, facilitair manager Plant Sciences Group: ‘In Radix stellen we ongeveer 715 vierkante meter beschikbaar aan onderwijs, dat is ruim 525 meer dan gepland. Er komen een extra collegezaal, een extra computerruimte en verschillende kleinere onderwijsruimtes. Hiervoor is ons geplande vergadercentrum met ontvangstruimte beschikbaar gesteld.
Er zitten nu al 170 mensen in de nieuwbouw. Doordat er nu tijdelijk minder vergaderruimtes zijn, moeten we creatief zijn. Oude kantoren, een leeg laboratorium en open ruimte worden allemaal heringericht als vergaderruimte. Als het nodig is, gebruiken we vergaderzalen in andere gebouwen. In september moet het allemaal opgelost zijn.’

LUMEN
Thera Leenhouwers, facilitair manager Environmental Sciences Group: ‘In Lumen worden twee vergaderzalen omgebouwd tot collegezalen. We hebben de bezettingsgraad van de vergaderzalen bekeken en er was genoeg ruimte over. Het is dus niet zo ingrijpend voor ons. We creëren 173 vierkante meter extra onderwijsruimte. We hebben hier al veel ruimte voor onderwijs, en op termijn zal daar weer veel van in Forum II terechtkomen. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen persoonlijk soms pijnlijke ingrepen zijn, maar voor de instelling als geheel is het ontzettend positief. We zijn aan het groeien, we zijn bezig met een fantastische campus die goed in het oog springt.’

TECHNOTRON EN ATRIUM
Wilko van Loon, bouwpastoor Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG): ‘Er komt 1280 vierkante meter onderwijsruimte in het Technotron, 700 meer dan gepland was. Het Technotron is min of meer door natuurlijke afvloei leeggekomen. Het Imag heeft hier gezeten, en dat is opgeheven. Een deel van de mensen is met pensioen gegaan en anderen zijn bij PSG of ASG ondergebracht. Er is dus al ruimte, het geeft weinig problemen.
Alle onderwijsruimtes komen bij elkaar aan de oostkant van het gebouw. Op de begane grond zijn al twee pc-zalen, en daar komt er één bij. Daarnaast komen er naast de bestaande practicumzaal nog twee practicumzalen met nevenruimtes en een spoelkeuken bij. Het is handig om alles zo dicht bij elkaar te hebben, zo heb je niet voor elke zaal een spoelkeuken en nevenruimte nodig.
Op de eerste verdieping komen een grote, gewone en kleine collegezaal. Ook worden er zes groepswerkruimtes gecreëerd. Verder zijn we bezig met afstudeerplekken. We maken daarvan kantoorateliers. Dat zijn grote ruimtes met veel bureaus, een soort kantoortuinen. We willen dat mensen elkaar kunnen zien, maar dat ze geen last van elkaar hebben. Er komen glazen wanden tussen de verschillende afstudeerkamers en aparte overlegplekken. In totaal kunnen we straks 53 afstudeerders een werkplek geven.
De plannen voor het Atrium, het nieuwe onderkomen voor de leerstoelgroep milieutechnologie, zijn nog niet zo concreet. Daar komen ook kantoorateliers, hoewel medewerkers er sceptisch over zijn. Ze zijn bang dat ze zich minder goed kunnen concentreren.’

LEEUWENBORCH
Wilbert Houweling, communicatieadviseur Social Sciences Group: ‘De bibliotheek van de Leeuwenborch wordt sterk ingekrompen en deels naar Forum verplaatst. De ruimte komt beschikbaar voor onderwijsvoorzieningen. Er komen drie grote collegezalen, een colloquiumruimte, een pc-zaal, negen grote en vijf kleine groepsruimtes. Verder komen er dertig pc’s vrij in de ruimte. In de kelder komt een kleine bibliotheek met ruim honderd werkplekken, waarvan tweederde bestemd is voor afstudeerders.
Anders dan bij de andere gebouwen zijn de gevolgen van de nieuwe indeling hier goed te merken. Er is veel protest tegen het inkrimpen van de bibliotheek. Voor het personeel betekent het een enorme klus om boeken te selecteren, maar ook onzekerheid over hun nieuwe werkplek.’
Gerrie Holmer, senior informatiebemiddelaar bij de Leeuwenborchbibliotheek: ‘We hebben ons lang verzet tegen de nieuwe plannen, maar nu moet het gewoon gebeuren. Een argument dat wordt gebruikt is dat informatie opzoeken veel beter digitaal kan. Maar voor sociale wetenschappers ligt dat toch anders dan voor technologen. Hier komt een ander publiek, en voor hen zijn boeken erg belangrijk. Deze bibliotheek is gewoon erg handig om in te browsen, je kunt langslopen en gewoon naar boeken kijken, een beetje rondsnuffelen. Nu komt een groot deel van de boeken in een gesloten magazijn.
Ook voor het personeel levert de verhuizing onzekerheid op. Een paar medewerkers gaan de kelder bemannen, maar het is nog niet duidelijk wie. Wij worden in elk geval opgenomen in het Forumteam. We moeten maar zien hoe dat loopt.’