Organisatie - 26 maart 2009

IK EN MIJN 436 VRIENDEN

Mag ik me even voorstellen? Piter Praatjesma, Assistant Professor Applied Esoterics Group, Life Sciences Group, Wageningen University. En het gaat me voor de wind; ik heb dit jaar een artikel in Esoterics Today – impact factor 5.32 – en werd uitgenodigd om sessievoorzitter te zijn op de zomerconferentie van de Society for Obstruse Esoteric Practices in Bled.
Zelfs als u de ontwikkelingen in Esoterics niet bijhoudt zou het raar zijn als u me nog niet kende, want u kunt makkelijk één van mijn vrienden zijn op Facebook, vriendjes op Hyves, Groups op Google of contacts op LinkedIn. De zaken lopen goed: ik zit op een totaal van 436 nu.
Vanmorgen kreeg ik een e-mailtje van Minny. Of ik haar vriend wilde worden op Plaxo. Nou ben ik al een contact van haar op LinkedIn, dus vraag één is: waar is dat voor nodig? Maar negeren betekent afwijzen, en ik mag haar graag. Dus vrienden worden. Vervolgens stelt Plaxo me de vraag of ze een familielid is (nee), een business relation, of een real life friend. Dit wordt lastig, want er is geen goed antwoord. Business relation is te kil, real life friend gaat ook weer ver – ik weet niet eens waar ze woont, en ik heb haar man en kinderen nooit ontmoet. Misschien is Plaxo friend gewoon zelf al intiemer dan LinkedIn contact – business relation dan maar.
Ondertussen word ik wel wat uit elkaar getrokken. Een spin heeft acht poten nodig om in één web te zitten, en ik zit er in vijf. Allemaal sturen ze me mailtjes, foto’s en updates. Onbekenden zoeken via de netwerken contact. Een dagtaak. Ik baad in elektronische embeddedness.
Maar soms zit ik met lege ogen en zere polsen voor mijn pc. Ik wil eruit voor een praatje bij een bakkie troost. Heeft iemand de deur openstaan?