Nieuws - 9 februari 2012

IJsdief

De poolkappen en gletsjers smelten door de klimaatverandering. Tenminste, dat dachten wetenschappers tot nu toe. Maar misschien is er iets anders aan de hand. In Chili is een man aangehouden met een blok ijs van 5200 kilo in zijn koelwagen. Vermoedelijk uit een gletsjer in Patagonië gehaald. Hij wilde er designer ijsklontjes van maken om te verkopen aan de lokale horeca. Een Melting Iceberg alstublieft. Shaken, not stirred.

26-Ultra-1.jpg
Mhongen
Het is koud buiten. Je bent 16 en je hebt een biertje gedronken. Om één uur gaat de kroeg dicht en sta je met je vrienden op straat. 'Durf jij die lantaarnpaal te tongen?' 'Tuurlijk!'  Dit heldere licht moest later door de politie en een bakje warm water gered worden. Ze zat keihard vastgevroren aan de paal.
IJsformule
Hoe snel groeit ijs? Tik 'ijsgroeiformule' in en Google brengt je bij Het wonderbaarlijke ijs, een werkje uit 2001 van de leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit. De wetenschappers ontwikkelden een formule voor ijsgroei. Kortgezegd komt het hier op neer: ijs groeit evenredig met de wortel uit de tijd. Voor dubbel zo dik ijs is dus vier keer zoveel tijd nodig. IJs en weder dienende.
Dochters
Het zal er wel weer niet van komen. Maar je kunt maat beter goed voorbereid zijn. Vandaar deze tip: Fries voor Elfstedenrijders. Een zakboekje uit 1986 met Fries voor krabbelaars. Een soort EHBO voor onderweg. Een hebbeding, al was het maar vanwege die ene legendarische zin:  Hawwe jo noch mear dochters?  Helaas uit de handel. Probeer eens een antiquariaat.