Student - 12 februari 2009
IJSSELMEERPLANNEN? GEEN IDEE
Het waterpeil van het IJsselmeer moet anderhalve meter omhoog, meldde de Deltacommissie vorig jaar. Maar de meeste organisaties rond het IJsselmeer weten niets van het hoe en waarom van die plannen, merkten studenten van VHL Velp.
Rijkswaterstaat moet daar wat Bergsma betreft wat aan doen. ‘De mensen weten op zich wel van die anderhalve meter en dat het iets met klimaatverandering van doen heeft. Maar niet dat het nodig is om de verdroging tegen te gaan en het IJsselmeer als zoetwaterbekken overeind te houden.’
Als het eenmaal is uitgelegd, blijkt er grote weerstand tegen het plan. Natuurbeheerders vrezen de aantasting van natuur, landschap en kwetsbare ecosystemen, vissers vrezen de effecten op de visstand en de recreatiesector denkt dat hele jachthavens en delen van historische bebouwing zullen verdwijnen.
Om meer draagvlak te krijgen is daarom veel voorlichting nodig, waarbij volgens Bergsma de nadruk moet liggen op een stapsgewijze verhoging van het waterpeil. Dan zijn niet alleen de gevolgen maar ook de investeringen te overzien. De truc is om te zoeken naar win-winsituaties. ‘Bepaalde scheepswerven bijvoorbeeld zullen moeten verdwijnen. Maar je kunt dat koppelen aan betere uitbreidingsmogelijkheden ergens anders.’
Al met al was het voor Bergsma een ‘superproject’. ‘Dit is één van de leukste projecten die ik ooit heb gedaan. We zaten met zijn allen een week lang in een huisje in de buurt van Lemmer. Van daaruit zijn die interviews gedaan.’ Vrijwel allemaal in het Engels: 13 van de 21 studenten was Chinees.