Nieuws - 11 november 2010

IDFA-tips voor groene studenten

Het 23ste International Documentary Filmfestival gaat zaterdag van start. Tot 28 november kun je in Amsterdam kijken naar ongeveer 280 documentaires van over de hele wereld. Welke films mag je als 'Wageninger' niet missen?

elbulli.jpg
 
1. El Bulli - Cooking in progress
Een driegangen menu is niet genoeg in het Spaanse sterrenrestaurant El Bulli. Zes maanden per jaar werken experts aan het ontwerpen van een nieuw dertig-gangenmenu. Koken met vloeibare stikstof of een gerecht met ijsklontjes. Niks nieuws als je naar Food for You bent geweest. Of wel?

2. There Once Was an Island: Te Henua e Nnoho
De bewoners van Nukutoa, een piepklein eilandje in de Grote Oceaan, krijgen natte voeten. Zonder bescherming van dijken en duinen dreigt het eiland inclusief haar eeuwenoude cultuur binnenkort onder water te verdwijnen. Een portret van eilandbewoners en hun gevecht tegen het water. Voor waterbeheerders en klimaatveranderfanaten.

3. Divine Pig
Dorus is het varken van de slager en heeft een luizenleventje. Hij wordt vertroeteld door de kinderen in de buurt en uitgelaten, net als de hond. Maar voor hoelang? Zijn baas wil hem in de winkel verkopen, maar niet iedereen is daar even blij mee. Zal Dorus overleven? Dé verantwoorde film voor een date van voedingsmiepen en veetelers.

4. Memoirs of a Plague
Hardcore entomologen weten dat kleine diertjes grote gevolgen kunnen hebben. Deze docu over de Australische sprinkhanenplaag van afgelopen najaar brengt ecologie, noodlot, beschaving en wetenschap samen. Wie bestrijdt wie? En wie zal winnen?

5. Blood in the Mobile
Net een nieuwe iPhone gekocht? Na het zien van deze film kijk je er met andere ogen naar. In Congo worden onder zware omstandigheden mineralen gewonnen voor gebruik in mobiele telefoons. Wie verdient eraan? We kunnen alvast verklappen dat dat niet de minderjarige mijnwerkers zijn.

6. Under the Green Sun
Deze documentaire laat zien hoe consuminderaars in vuilnisbakken graven om nog bruikbaar voedsel te vinden en hoe ze hun eigen groenten verbouwen. Ze veroordelen overconsumptie en kiezen bewust voor matiging. Waarom is deze beweging juist nu in opkomst? Let op: zelf rondneuzen in vuilnisbakken na het kijken van deze film is niet verplicht.

7. Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us?
Gek op honing? Dan moet je deze film zeker zien, voor het te laat is. Wereldwijd sterven bijenkolonies uit en omdat ze wel de 'barometers van de aarde' worden genoemd, is dat reden genoeg om erbij stil te staan. Waarom sterven de bijen uit? En kunnen we er nog wat aan doen?

8.  All We Ever Wanted
Wat je doet is wie je bent. Althans, dat is de ervaring van de jongeren in deze film. Je moet alles uit het leven halen, maar dat lukt niet altijd. De lat ligt hoog en stress ligt op de loer. Deze Nederlandse film laat de worsteling van jonge mensen zien met het feit dat ze niet perfect zijn. Maar wie kan wel tegelijkertijd pepernoten eten, studeren en ook nog naar de film?


Een selectie van de beste films van het festival wordt vanaf november ook in andere steden, waaronder Ede en Arnhem vertoond. Het volledige programma van het festival vind je op www.ifda.nl.