Nieuws - 10 januari 2002

ID gaat pokkenvaccin maken voor alle Nederlanders

ID gaat pokkenvaccin maken voor alle Nederlanders

ID-Lelystad gaat de komende maanden 16 miljoen doses pokkenvaccin maken in opdracht van het RIVM. De Nederlandse overheid heeft het RIVM opdracht gegeven om een voorraad te maken met pokkenvaccin voor iedere Nederlander om voorbereid te zijn op een mogelijke biologische aanslag met het dodelijke pokkenvirus.

Voordat de pokkenvaccinatie in 1975 werd afgeschaft zorgde het RIVM voor de productie van het vaccin, maar dat instituut beschikt niet meer over de noodzakelijke faciliteiten. ID-Lelystad, dat verschillende diervaccins produceert, beschikt daar wel over.

Voor de vaccinatie wordt de voor de mens ongevaarlijke koepok gebruikt. ID-Lelystad schat dat het ongeveer tachtig koeien nodig zal hebben om genoeg koepokvirussen te verzamelen voor de vaccinatie van de hele Nederlandse bevolking.

De koepokken worden net als vroeger verzameld door de pokken van de huid van de zieke koe te schrapen. Uit het schraapsel worden vervolgens de virussen gezuiverd. Aan de productie van de vaccins zullen tot juli ongeveer dertig mensen werken. | K.V.