Wetenschap - 8 maart 2001

ID-Lelystad in staat van verhoogde paraatheid door mond-en-klauwzeer

ID-Lelystad in staat van verhoogde paraatheid door mond-en-klauwzeer

ID-Lelystad heeft inmiddels een kleine vierduizend monsters binnengekregen om te onderzoeken op het gevreesde mond-en-klauwzeervirus. Dit betrof schapen en herten van bedrijven die dieren uit Engeland hadden ge?mporteerd. Geen van de monsters was positief. Dit onderzoek kon het instituut aan met de gewone capaciteit.

Bij een mogelijke uitbraak kan het instituut binnen zes uur een globale indruk hebben of het inderdaad om MKZ gaat. Hierbij gebruiken de testers een Elisa-test, die echter niet gevalideerd is. Het echte antwoord volgt na en week.

Het instituut is op alles voorbereid. Iedere dag gaat een vertegenwoordiger naar Den Haag voor crisisberaad. Verder liggen 1,25 miljoen doses vaccin in voorraad van het type dat momenteel in Engeland rondwaart. Deze voorraad ligt er altijd al. Pas als er een besmetting in Nederland opduikt, gaat het instituut meer aanmaken. In vier dagen kan het aantal doses vergroot worden met een half miljoen. In veertien dagen loopt dat op tot twee miljoen doses.

Het andere onderzoek naar mond- en klauwzeer loopt gewoon door. Zo werkt het instituut aan een test om gevaccineerde dieren te kunnen onderscheiden van ge?nfecteerde dieren. Een dergelijke test bestaat wel, maar werkt nog niet goed genoeg. | L.N.