Nieuws - 5 december 2002

IAC onderscheidt Cubaan voor vernieuwend onderzoek

IAC onderscheidt Cubaan voor vernieuwend onderzoek

Gebruikmaken van de kennis van gewassendiversiteit die boeren in Cuba hebben. En die boerenkennis combineren met wetenschappelijke kennis en veredelingsmethoden. Dat is wat Cubaan dr R?os Labrada heeft gedaan. Hij is er op vrijdag 29 november voor onderscheiden met de IAC-Award

Sinds de Sovjetunie in 1989 uiteenviel moet Cuba het met aanzienlijk minder hulp van buitenaf doen. Daardoor nam in de landbouw het gebruik van kunstmest af van 1,3 naar 0,3 miljoen ton. Het gebruik van benzine halveerde. Er kwam meer aandacht voor alternatieve landbouwmethoden die minder leunen op gebruik van input en kennis van buitenaf en meer uitgaan van de kennis van boeren zelf. Labrada onderkende deze verandering al vroeg en deed in 1990 promotieonderzoek naar de manier waarop boeren rassen van de tropische pompoen selecteren. Inmiddels co?rdineert Labrada bij het Nationaal Landbouwkundig Instituut van Cuba een programma voor participatieve plantenteelt. Boeren in Cuba kennen veel verschillende gewassoorten en weten van elke soort de water- of mestbehoefte, en de smaak, groeiduur en droogtegevoeligheid. Het IAC looft de bijdrage van Labrada in het combineren van deze kennis met wetenschappelijke plantenteeltprogramma's. Die combinatie draagt bij aan het behoud van biodiversiteit en het verbeteren van veredelingsprogramma's.

Het IAC stelde in 2001 de Award for Innovative Rural Development in bij zijn vijftigste verjaardag. Jaarlijks reikt het de prijs uit aan een oud-IAC-cursist die zich onderscheidt door vernieuwend toepassen van recent ontwikkelde kennis, tot voordeel van arme boerenbevolking in ontwikkelingslanden. | J.T.