Wetenschap - 1 januari 1970

Hypoallergene paranoot in de maak

Paranoten eten terwijl je er allergisch voor bent. Zover komt het misschien nog eens. Ooit. Als het lopende promotieproject van ir. Evelien van Boxtel tot een goed einde komt.

Paranoten kunnen, net als pinda’s, ernstige allergische reacties uitlokken. Bij sommige mensen reageert het immuunsysteem zo overspannen op eiwitten in de paranoot, dat blootstelling de dood tot gevolg kan hebben. Daarom moeten voedingsfabrikanten vermelden als ze paranoten in hun producten verwerken, of als er verdwaalde stukjes paranoot in hun product kunnen voorkomen.
‘Wij onderzoeken of je de allergene eiwitten in de paranoot kunt neutraliseren’, zegt Van Boxtel. ‘We zoeken naar behandelingsmethoden waardoor de eiwitten niet meer reageren met de antilichamen van een patiënt met een allergie voor paranoten.’ Fabrikanten zouden die behandelingsmethoden kunnen gebruiken om hypoallergene voedingsmiddelen te maken, die toch bestanddelen van paranoten bevatten.’
Van Boxtel onderzoekt het allergene eiwit Ber e 1. In de maarteditie van Molecular Nutrition & Food Research schrijft ze hoe ze er in is geslaagd dat eiwit voor onderzoeksdoeleinden uit paranoten te isoleren. ‘We vonden het niet verstandig om Ber e 1 met behulp van recombinante technieken te produceren’, zegt Van Boxtel. ‘Een klein verschil in structuur tussen het authentieke en het recombinante eiwit is voldoende om het immuunsysteem anders te laten reageren.’ / WK

Re:ageer