Student - 13 juli 2011

Huurprijzen: studenten Wageningen UR gemiddeld goedkoper uit

Afgelopen studiejaar betaalde 60 procent van de studenten een te hoge huurprijs. Dit blijkt uit onderzoek van de LSVb. In Wageningen, Ede en Leeuwarden lagen de prijzen lager dan het landelijk gemiddelde, in Arnhem lagen ze hoger.

Vijftigduizend studenten vulden tussen september 2010 en maart 2011 vragenlijsten in van checkjekamer.nl, een website van de Landelijke Studenten Vakbond. Daarmee konden ze onder meer controleren of ze niet teveel (kale) huur betaalden en zien of ze recht hadden op huurtoeslag. Of de huurprijs reƫel is wordt vastgesteld aan de hand van het puntensysteem van de huurcommissie; het kameroppervlak en de faciliteiten zijn bepalend voor het aantal punten.
Uit een analyse van de gegevens die studenten invoerden, blijkt dat 61 procent van de studenten afgelopen studiejaar te veel huur betaalde. Het jaar ervoor was dat nog 67 procent. De huren waren gemiddeld 41,44 euro te hoog, tegen 65,37 euro het jaar ervoor.
De kamers in Amsterdam blijven het duurst. Gemiddeld doet een onzelfstandige studentenkamer in de hoofdstad 346 euro per maand, terwijl dat landelijk 274 euro is. De goedkoopste kamers zijn in Sittard te vinden, voor zo'n 244 euro per maand. In Wageningen liggen de huurprijzen met gemiddeld 258 euro lager dan het landelijk gemiddelde. Ook in Ede (249 euro) en Leeuwarden (269 euro) waren de studenten goedkoper uit dan hun medestudenten in de rest van het land. In Wageningen en Ede zijn de studentenkamers wel kleiner dan gemiddeld. Studenten in Arnhem zijn wel duurder uit dan gemiddeld. Zij betalen zo'n 299 euro voor hun kamer. Studenten met een zelfstandige woonruimte zijn het duurst uit in Leiden: 574 euro per maand voor 47 vierkante meter. Het landelijk gemiddelde ligt op 478 euro voor 49 vierkante meter.
Door een fout in het datasysteem kon de LSVb niet alle vijftigduizend resultaten gebruiken voor haar analyse. Alleen steden met meer dan honderd respondenten werden meegenomen in het rapport.