Nieuws - 3 juli 2013

Huurprijzen kamers flink gestegen

Studenten betalen meer voor hun kamer dan een jaar geleden. De gemiddelde huurprijs steeg met 3,5 procent, de sterkste stijging in drie jaar tijd. Amsterdam is nog altijd de duurste stad om te wonen, in Wageningen betalen studenten naar verhouding een bescheiden huurprijs.

huurprijs.jpg
Dat meldt het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) op basis van de Nationale Studenten Enquête. De gemiddelde bruto huurprijs van de bijna zeventigduizend uitwonende studenten die de enquête invulden is 341 euro per maand, twaalf euro meer dan begin 2012. Dat telt in een jaar op tot 144 euro; toch al gauw een halve basisbeurs. Hoeveel vierkante meter studenten daarvoor krijgen, wordt in de NSE niet gevraagd.
CHOI publiceert de huurprijzen in zesentwintig studentensteden op de website studie-kosten.nl. Voor een kamer in Amsterdam moeten studenten 396 euro per maand neertellen. Dat is bijna een derde meer dan in Wageningen, waar studenten gemiddeld 300 euro per maand betalen. Wageningen bevindt zich daarmee in het onderste deel van de ranglijst. Ede is is met een gemiddelde kamerprijs van 276 euro nog goedkoper, en hoeft alleen Dronten (257 euro) onder zich te dulden.  Bovendien is het aanbod er groter. Met een 7,3 (op een schaal van tien), scoort Ede op het gebied van 'vindbaarheid' boven het gemiddelde van 6, 9. Wageningen blijft daar met een 6,3 ruim onder. In Amsterdam blijft de kamernood onverminderd hoog: 4,8.
Kamernet.nl, waar particulieren studentenkamers aanbieden, signaleerde in maart al dat studentenkamers weliswaar duurder worden, maar ook groter. De prijs per vierkante meter zakte dus. De Nationale Studenten Enquête geeft daar geen uitsluitsel over, omdat studenten niet hoeven aan te geven hoe groot - of klein - hun kamer is.