Nieuws - 4 mei 2015

Huurprijzen Idealis omlaag

tekst:
Linda van der Nat

Studentenhuisvester Idealis gaat per 1 juli de huurprijs van ruim 660 duurdere onzelfstandige kamers verlagen. De huurverlaging kan voor sommige bewoners wel oplopen tot enkele tientjes per maand.

Het gaat om kamers in Rijnveste, Burgtstraat, Ben van Londenstraat en de Hoefweg in Ede; vrij nieuwe en daardoor prijzige kamers waarvoor geen huurtoeslag mogelijk is. Voor studenten die hier een onzelfstandige kamer hebben, gaat de huur omlaag. 'Wij willen dat studenten bij ons prettig wonen in een betaalbare studentenkamer', aldus Idealisdirecteur Sylvie Deenen. 'De meeste studenten hebben niet veel te besteden. En dus moet een kamer niet te duur zijn.’

De overheid stelt jaarlijks vast wat de maximaal redelijke huurprijs is die Idealis mag vragen. Dit doet de overheid op basis van een wettelijk puntensysteem. Idealis hanteert voor de oudere complexen een huurprijs die ligt op een percentage van 80 procent van maximaal redelijk. De huurprijs van onzelfstandige kamers in genoemde nieuwbouwprojecten lag op 95 of 100 procent van maximaal redelijk en gaat met ingang van 1 juli naar 85 of 90 procent.

Bovendien vindt Idealis dat de woonlasten voor kamers tot en met 18m2 niet hoger mogen zijn dan 350 euro. Voor deze kamers past Idealis nog een extra verlaging toe, als de woonlasten na de aanpassing van de percentages boven de 350 euro uitkomt. Deenen: ‘We kijken dus niet alleen naar de kale huurprijs, maar letten op de totale woonlasten. Hierbij gaan we uit van de gemiddelde servicekosten voor gas, water en elektra.'

Bij zelfstandige woonruimte blijft Idealis 100 procent van maximaal redelijk vragen. Bewoners van deze kamers kunnen vrijwel altijd huurtoeslag aanvragen, waardoor de feitelijke woonlasten al flink omlaag gaan. De overheid is echter van plan om de puntenwaardering voor zelfstandige eenheden per 1 oktober aan te passen. Hierbij gaat de WOZ-waarde een rol spelen. Deenen: ‘Voor woonruimte waarvan we voorzien dat dit een lagere huurprijs tot gevolg zal hebben passen we per 1 juli 2015 geen huurverhoging toe.’ Het gaat hierbij om ruim 460 kamers.