Nieuws - 27 januari 2015

Huurkorting voor klussende student

tekst:
Koen Guiking

Studenten die het Computechnion helpen ombouwen tot studentencomplex krijgen 10 procent korting op de huur van een kamer in dat gebouw. De eerste studenten hebben zich al gemeld.

Vanaf half maart zijn 20 tot 25 studenten nodig die assisteren bij de sloop, zoals wandjes breken, plafondplaten verwijderen en afval afvoeren. Professionals zullen het gebouw op De Dreijen vervolgens bewoonbaar maken voor 96 studenten. In juni moet het nieuwe studentencomplex af zijn.

De kamers krijgen een oppervlakte variënd van 13 tot 28 vierkante meter, met huurprijzen van €310 tot €450, inclusief servicekosten. ‘Bewoners die 48 uur meeklussen krijgen 10 procent korting op de kale huur voor zo lang ze er blijven wonen’, vertelt Milan Workala, projectleider bij STW Nederland, het bedrijf dat de verbouwing begeleidt en de woningen zal beheren.

Overigens moet de vergunningaanvraag nog worden ingediend voor het ombouwen van het voormalige onderwijsgebouw tot studenteneenheden. Dat gebeurt in de eerste week van februari. Maar Workala verwacht geen problemen met die aanvraag. Het contact met de gemeente is goed.

STW Nederland beheert ook de studentenwoningen op Duivendaal, in het oude bestuurscentrum van Wageningen UR. Ook daar klusten studenten mee voor korting op de huur. ‘Die aanpak draagt bij aan de betrokkenheid van studenten bij hun woning’, zegt Workala. ‘Door mee te bouwen krijgen ze echt het idee dat het hun huis is en voelen ze zich er meer verantwoordelijk voor.’

Nieuw is dat voor financiering van de verbouwing ook gebruik gemaakt zal worden van crowdfunding. Studenten met wat spaargeld kunnen dat dan uitlenen aan dit project. Over die lening krijgen ze 5 tot 7 procent rente. Niet-bewoners kunnen uiteraard ook meefinancieren. De crowdfunding campagne start in maart, meldt Workala.