Nieuws - 5 november 2012

'Huur studentenkamers flink omlaag'

De plannen van het kabinet leiden mogelijk tot grote huurverlagingen voor studentenkamers. Maar of dat goed nieuws is, valt nog te bezien.

huurverlaging.jpg
Kijk, en zo valt er in het regeerakkoord ook eens wat positiefs te lezen voor studenten. Om de huurmarkt te kunnen hervormen wil het kabinet af van het puntenstelsel. In plaats daarvan zou de maximale huur van een woning of kamer gerelateerd moeten zijn aan de ozb-waarde. Slecht nieuws voor huisjesmelkers in hartje Amsterdam, maar goed nieuws voor studenten. De ozb-waarde van een gemiddelde kamer in een studentencomplex ligt namelijk zo laag, dat de huur mogelijk flink omlaag moet. In sommige gevallen zou de huur zelfs gehalveerd moeten worden, zo melden ingewijden.
Goed nieuws zou je zeggen, maar wacht nog even met het ontkurken van de champagne. Het plan heeft namelijk alle alarmbellen doen afgaan bij Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters waar ook Idealis lid van is. Als de huren noodgedwongen omlaag gaan, betekent dat een enorme aanslag op de financiƫn van de studentenhuisvesters. Die kunnen dan niet meer in nieuwe kamers investeren, zo zegt Kences-directeur Buitenhuis in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau. Sterker nog: voor veel huisvesters zal een faillissement in het verschiet liggen.
Studenten moeten dan naar de particuliere sector en zullen zo uiteindelijk veel duurder uit zijn, meent Buitenhuis. Dit scenario kan alleen worden afgewend wanneer in de uitwerking een uitzondering gemaakt wordt voor studentenwoningen. Zo niet, dan heeft studentenhuisvesting geen toekomst, meent de Kences-directeur, die overigens wel verwacht 'dat er een oplossing gaat komen'.