Wetenschap
Voeding

Humane Voeding in zee met Nijmeegse hersenonderzoekers

De afdeling Humane Voeding van de WUR gaat nauw samenwerken met het Donders Instituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen op het gebied van voeding, cognitie en hersenen. Er was al samenwerking, zegt voedingshoogleraar Kees de Graaf, maar nu komen er gezamenlijke personeelsleden en promovendi.
Albert Sikkema

<Van links naar rechts, zittend: Han van Krieken, rector magnificus Radboud Universiteit; Louise Fresco, bestuursvoorzitter Wageningen University & Research; Gerard Meijer, bestuursvoorzitter Radboud Universiteit. Staand: Raoul Bino, directeur Agrotechnology & Food Sciences Group, WUR, Peter Hagoort, hoogleraar Radboud Universiteit, Kees de Graaf, hoogleraar WUR en Thea van Kemenade, Radboud Universiteit. Foto: Bart de Gouw>

De voedings- en hersenonderzoekers uit Wageningen en Nijmegen werken al samen in het NWO-project Satisfaction, waarin ze het effect van (on)bewust eten onderzoeken. ‘We hebben ontdekt dat aandachtig eten eerder leidt tot verzadiging’, zegt De Graaf. ‘Als je met een zak chips voor de tv zit, eet je die zak chips leeg zonder dat je het door hebt. Als je echt voor je maaltijd gaat zitten, raak je eerder verzadigd. Het Donders Instituut doet daarbij het neurobiologische onderzoek, wat er gebeurt in ons brein, terwijl wij ons richten op de effecten van kauwen en de smaakblootstelling.’

Tong

Verder werkt De Graaf met het Donders Instituut in een project van het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) aan de vraag of je energie in voeding kunt proeven op je tong. Dat bleek het geval, zegt de hoogleraar Sensoriek en eetgedrag, maar alleen als je dat eten kauwt en proeft op je tong. ‘Als het eten over je tong gaat, neem je waar dat er energie in zit. Maar als je een glas frisdrank snel naar binnen gulpt, krijg je geen kans om de energie op te pikken.’

Top

De Graaf is zeer te spreken over de samenwerking. ‘Het Donders Instituut is top of the bill in het hersenonderzoek, terwijl wij een topgroep zijn in voedingsonderzoek. Met de samenwerking gaat een sterke combinatie ontstaan waarmee we grote onderzoeksvragen willen oppakken.’ De hoogleraar denkt onder andere aan het ontwerp van gezondere voedingsmiddelen en een voedselomgeving om obesitas tegen te gaan.

Tien miljoen

De nieuwe combinatie streeft de komende vijf jaar naar een onderzoekomzet van 10 miljoen euro. Twee onderzoekers van beide instituten gaan parttime in Wageningen en Nijmegen werken. Ze gaan onder meer promovendi begeleiden die onderzoeksvragen op het grensvlak van voeding, hersenen en cognitie gaan bestuderen. De Graaf: ‘We moeten het geld zelf binnenhalen. We gaan samen onderzoeksvoorstellen schrijven voor NWO, de EU en de topsectoren.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.