Nieuws - 23 juni 2010

Huisvrouw sterft uit

Hoe hebben elektrische apparaten de afgelopen eeuw het huishouden beïnvloed? Daarover heeft NEMO in Amsterdam de tentoonstelling het Huishoudparadijs ingericht. Ook bij de gebruikers is het nodige veranderd, meent dr. Johan Ophem, hoofddocent Economie van consumenten en huishoudens. Zo komen huisvrouwen alleen nog voor in rijke en streng religieuze kringen.

'De echte huisvrouw is een uitstervende soort. Dat komt doordat het opleidingsniveau van vrouwen is gestegen. Rond 1900 mochten rijke vrouwen thuisblijven om het huishouden te leiden; arbeidersvrouwen waren daar jaloers op. Tegenwoordig kunnen ook alleen de rijken zich een huisvrouw of -man veroorloven.
Bij jonge starters zie je bijvoorbeeld dat er twee inkomens nodig zijn om een hypotheek te krijgen. Daarnaast zijn de consumptie-eisen toegenomen. Een auto is bijna standaard, maar die kost ook wat. 
'Er zijn de afgelopen honderd jaar veel apparaten bij gekomen die het huishouden makkelijker maken. De wasmachine is heel belangrijk geweest om het wasproces te stroomlijnen. Bij menig huishouden was het vroeger maandag wasdag, maar sinds de komst van de wasmachine zijn we wel veel vaker kleren gaan wassen. Vroeger was het normaal om een onderbroek meerdere dagen aan te houden, maar nu vinden de veel mensen dat vies. De levensstandaard is zeker toegenomen, maar de druk is ook hoger geworden. 
'Wat vroeger een luxe was, is nu een noodzaak, een standaard. Bijna alle huishoudens hebben een wasmachine; de meeste een afwasmachine en een magnetron. De enige groepen waarin nog wel huisvrouwen voorkomen, zijn streng religieuze groepen christenen en islamieten. Het beeld bestaat dat kinderen moeilijker worden omdat ze minder aandacht krijgen, maar dat is onzin. Nederland is kampioen parttime werken, waardoor ouders toch vaak thuis zijn als de kinderen er zijn. Bovendien heeft de komst van internet een enorme invloed gehad op het huishouden. Via internet kun je je boodschappen doen, budgetteren via het Nibud en steeds op de hoogte blijven van de schoolresultaten van je kinderen. We kĂșnnen nu het huishouden combineren met betaald werken. Vroeger was het een voorrecht om thuis te kunnen blijven. Nu is het een verdienste om je capaciteiten op allerlei terreinen te kunnen benutten.'