Nieuws - 18 april 2018

Huiskamer als thermometer

tekst:
Kenneth van Zijl

Stichting Boerengroep, Stichting Otherwise, RUW en Studium Generale hielden vandaag een huiskamer event om erachter te komen wat studenten belangrijk vinden aan het onderwijs en onderzoek en wat er eventueel anders zou kunnen onder het kopje: Share your WURries.

foto: Erik-Jan van Oosten

Zithoek
Voor de zuidingang van Forum is op het grasveldje een iconische Hollandse woonkamer opgetrokken met twee banken, twee stoelen, een salontafel met fruitmand en schemerlamp en een Perzisch tapijt-achtig vloerkleed. In het midden van het vloerkleed staat een weckpot met gevouwen papiertjes. De banken en stoelen zijn allemaal bezet. Het is moeilijk uit te maken wie van de organisatie is en wie ‘gewoon’ student. ‘Nee, dit is geen experiment voor een nieuw vak’, zegt Jurre Zwart van Stichting Otherwise, één van de organisatoren van deze happening. ‘We vieren 100 jaar WUR, maar voor ons is dat ook een moment om aan de studenten te vragen wat ze vinden van de universiteit, hoe ze de kwaliteit van wetenschap en onderwijs beoordelen en ervaren en wat WUR beter of anders zou kunnen doen. We verzamelen de ideeën die leven onder studenten.

Vraag en antwoord
‘We gaan met studenten in gesprek door ze te laten reageren op vragen’, zegt David de Winter, medeorganisator namens stichting RUW.’ Hij pakt de weckpot met papiersnippers en haalt er een paar uit en leest: “Should science be sexier?”, “Do you consider social science and hard science to be inherently different?” en “Do you consider yourself a scientist?”. De laatste vraag werd door meerdere master studenten ontkennend beantwoord. ‘Er wordt in Wageningen veel toegepast onderzoek gedaan. En ik heb ook studenten gesproken die vooral bezig zijn met een toekomst in het bedrijfsleven. Is WUR een universiteit of gaat het langzamerhand naar een HBO+ opleidingsinstituut?’

Inmiddels hebben zich zo’n dertig studenten gemeld bij de huiskamer. Volgens de organisatoren is de teneur dat studenten tevreden zijn over WUR en het toegepast wetenschappelijk onderzoek. Er zullen meer van dit soort woonkamermeetings georganiseerd worden, om in september uit te monden in een grote manifestatie, waar alle bevindingen van de 'Critical groups' bekend worden gemaakt. Wordt vervolgd.