Nieuws - 17 mei 2010

Huisdierdonorcodicil

Ja, u leest het goed. Een donorcodicil voor je huisdier, het bestaat sinds kort. Maar waarom? Met codicil gaat een overleden huisdier naar de Universiteit Utrecht. Daar fungeert het beestals oefenmateriaal bij practica voor diergeneeskunde, tandheelkunde en biomedische wetenschappen. Zo hoeven minder proefdieren het leven te laten. En je hoeft geen uitvaart voor Fikkie te regelen.

Oneens
Een nieuwe lente, een nieuwe kieswijzer. Probeer de groene eens; 22 stellingen waar je het mee eens of oneens bent. Of je hebt geen mening. Heerlijk, meerkeuze. Een tip: altijd eens is VVD. Altijd oneens is CDA. Maar dat is de middenoptie, dus dat ligt voor de hand. Opmerkelijk: 22 keer geen mening levert ook een VVD-advies op. Dat lijkt me sterk.

Na het plassen....

...handen wassen! Daarmee verwijder je niet alleen ongewenste bacteriƫn, maar ook het onbevredigende gevoel dat je overhoudt aan alledaagse keuzes. Echt waar, het staat in Science: 'Het wassen van onze handen kan ons niet alleen reinigen van immoreel gedrag, het kan ook genomen beslissingen wegwassen, zodat we niet langer de behoefte voelen om ze te rechtvaardigen.' Het helpt ook tegen een slecht geweten.
Wood in space
Een stukje van Newtons boom (je weet wel: appel-vallen-zwaartekracht) is gewichtloos geworden. De Britse astronaut Piers Sellers heeft het stukje meegenomen op zijn vlucht in de shuttle Atlantis. Daarmee promoot hij de 350-ste verjaardag van de British Society in London. Een mooie stunt. Maar het stukje boom moet na gebruik wel weer terug. Zwaartekracht, er is geen ontsnappen aan.